måndag 25 januari 2010

Tips för bättre matlagning

Foto: här


Jens Linder är Dn:s kock till tidningens söndagsbilaga. Jag har läst hans tips för att lyckas i köket. Här kommer tre av dem, läs resterande sju här.


Vad ska man tänka på när man väljer råvaror?
- Välj varor efter säsong eftersom det gör råvarorna smakrikare.
- Grönsakerna ska ha fina färger och se spänstiga ut.
- Fisken ska ha en friskt doft och inte vara klibbig.
- Köttets konsistens ska vara fast, inte kännas sladdrigt. Väljer man nöt- eller lammkött är ett mörkare kött ofta mer mört och smakrikt än ett ljusare.
- Leta efter varor med kortast innehållsförteckning eftersom de innehåller minst tillsatser.

Gör skafferiet spännande
Att ha varor med längre hållbarhet hemma i form av konserver, spännande kryddblandningar, en god olja eller goda kryddpastor gör det lättare att vara kreativ i köket. Jens Linder rekommenderar anchochilipulver, kyndel, sellerisalt, worchestershiresås, japansk soja, ostronsås, mörk sesamolja och rökt tabasco.

Glöm inte saltet
Glöm alla förbud om att salta kött och fisk innan tillagning, i regel gör det inte råvaran torrare som man tidigare har trott.
- Ett tips är att salta runt om köttet strax innan man steker det. Grytbitar kan med fördel saltas en kvart före tillagning för att saltet ska hinna tränga in i köttet.

- Fisken kan saltas upp till en halvtimme innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar