söndag 31 januari 2010

Nyheter hos Renée Voltaire

Foto: Tina Fallgren

I sin senaste kokbok Peace, love and food beskriver hon sin matfilosofi som en mix byggd på egna erfarenheter, ett intresse för hälsosam mat och inspirerad från matfilosofier som ayurveda och raw food.

Renée Voltaire AB startade 2005 och har ett sortiment på över hundra produkter som säljs på de flesta Ica- och Coopbutikerna.

Renée begränsar sig inte till svenska varor eftersom hon tycker det blir alldeles för smalt och tråkigt. Istället använder hon sig av leverantörer från hela världen, som hon oftast hittar på sina resor. Produkterna är givetvis ekologiska och transporterna görs med båt.

- Jag har hela världen som inspiration. Jag tycker det är häftigt att vi kan
hämta matvaror från hela världen, berättade hon.

Den senaste nykomlingen i sortimenet är torkade oliver från Peru. Annat spännande på ingång är en ny bovetecrunch med fikon och kardemumma, agavesirap, mandelchips och en ny chokladserie med bland annat chokladdoppade gojibär och hasselnötter.


I maj kommer hon även ut med en ny kokbok med fler spännande recept. Jag fick läsa ett provkapitel och längtar redan tills den kommer ut.


Jag fick med mig lite godsaker: tamarirostade mandlar, incaberries och blåbärs- och hallonremmar från Renées lager.

fredag 29 januari 2010

Inspirerande dag

Foto: Tina Fallgren
Idag har jag varit ute i Saltsjöbaden och träffat Renée Voltaire. Vi pratade mat och jag fick både tips och inspiration som jag tänkte skriva om här på bloggen.




Dagen följs av en tjejkväll med pizza och goda drinkar.

Pizza med egengjord tomatsås, skinka, grönsaker, basilika och ost.

Goda drinkar på granatlikör, mjölk och blåbär, mums!

onsdag 27 januari 2010

Livsmedelstillsatser

Foto: Bokia

Enligt Mats-Eric Nilsson får vi i oss 6-7 kg livsmedelstillsatser per person och år. Matindustrins egna förklaring till detta är att tillsatserna behövs för matens hållbarhet.

”Men konserveringsmedlen och de antioxidanter som ska motverka att fetter härsknar uppgår viktmässigt bara till 1 procent av den totala mängden tillsatser som används. Nio av tio tillsatser är i någon mening kosmetiska. De förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Ofta handlar det om att återställa vad som gått förlorat i den industriella processen. I andra fall används tillsatserna som en billig ersättning för den råvara som traditionellt brukar ingå.” (Ur Den hemlige kocken)

Vilka är då alla dessa tillsatser och vilken funktion har de?

Förtjockningsmedel (betecknas som modifierad stärkelse i innehållsförteckningen) är en billig stärkelse, ofta från majs, som både jämnar ut konsistensen och ökar produktens volym. Detta ersätter ofta dyrare ingredienser och används exempelvis i yoghurt, genom att minska frukten och öka med förtjockningsmedel (blandat med smak- och färgämnen) blir det mycket billigare.

Emuglerings- och stabiliseringsmedel gör det omöjliga möjligt för livsmedelsproducenterna. Med hjälp av detta kan man exempelvis blanda olja och vatten. Det vanligaste är lecitin och används i allt från choklad till tvål.

Ytbehandlingsmedel ser till att produkterna får den yta man vill ha, glänsande eller skummande. Används till bland annat jordnötssmör och schampo.

Färgämnen piffar till allt från godis till oliver. De tillsatta färgerna döljer dålig kvalitet hos varor och ger livsmedel den färg vi konsumenter förväntar oss av olika varor (exempelvis får pistaschglass den gröna kulören från dessa). De flesta färgämnen är syntetiska.

Sötningsmedel finns i 13 konstgjorda substanser. Dessa finns och används av den enkla anledningen att det är billigare med ett syntetiskt sötningsmedel som är 200 gånger sötare än vanligt naturligt socker (aspartam).

Smakförstärkare behövs för att råvarorna håller en låg kvalitet och/eller för att tillverkningsprocessen har gjort den färdiga produkten smaklös. En vanlig smakförstärkare är umglutamat.

Aromämnen är de mest använda av alla tillsatser men tyvärr minst kontrollerad. Det totalt ca 4 500 finns tyvärr i de flesta matvaror som är processade. Funktionen är att stimulera smakerna i produkter med mycket fett och stärkelse, att dölja råvarors dåliga kvalitet eller att ge en köttprodukt den köttsmak som den borde ha (men inte har p g a för låg kötthalt). På förpackningarna räcker det med att producenten anger ”aromer” eller ”aromämnen” i innehållsförteckningen.

tisdag 26 januari 2010

Rotfrukter x 2

Foto: här
Här kommer två recept med vintersäsongens rotfrukter.




Ugnsrostade rotfrukter med fetaost och solroskärnor

Välj ut några rotfrukter du tycker om, skär i lagomt stora bitar och bred ut på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. In i ugnen på cirka 200 grader. Ta ut plåten cirka 10 minuter innan det är klart, smula över fetaost och strö över solroskärnor. Det är klart när rotfrukterna är mjuka, osten smält och solroskärnorna rostade.

* Ett serveringsförslag är starka korvar till, givetvis med hög kötthalt i. Det går bra att lägga in dessa på plåten samtidigt med fetaosten.

Honungsglaserade rotfrukter i stekpanna 4 port

25 gram smör
2 msk olja
rödbetor
2 morötter
1 litet kålrotshuvud
2 palsternackor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor i skivor
2 msk flytande honung
1 msk torkad rosmarin eller timjan (eller 1/2 dl färsk)
salt
svartpeppar
Hetta upp en stekpanna och smält smöret tillsammans med oljan (låt det bubbla upp och lägga sig så den goda smaken kommer fram från smöret). Lägg i rotfrukter, lök och vitlök. Låt de få färg och sänk sedan värmen och stek tills de blivit mjuka. Tillsätt mer smör om du vill, ringla över honungen. Blanda i kryddorna och salta och peppra.

Servera med kött, lax eller för ett vegetariskt alternativ kan du blanda i tofu eller bönor mot slutet så de får liet färg.

* En fetaostkräm är gott till!

måndag 25 januari 2010

Måndagslyx

Foto: Arla

Måndagslyx är aldrig fel. Den här maträtten är helgmat hemma hos mamma och pappa, enkelt och otroligt gott. Men mammas är alltid godast.



Lövbiff med gräddsås och egna strips

potatis
lövbiff
grädde
gul lök
champinjoner
kinesisk soja
salt
svartpeppar

Skär potatisarna i tunna stavar. blanda med olja, salt och ev vitlök. In i övre delen av ugnen på 200 grader.
Skär löken och champinjoner i bitar och stek. Strimla lövbiffen och stek. Blanda allt. salta och peppra och häll på lite soja och så mycket grädde du vill ha. Låt det koka ihop lite och smaka av med mer med soja, salt och peppar.

Tips för bättre matlagning

Foto: här


Jens Linder är Dn:s kock till tidningens söndagsbilaga. Jag har läst hans tips för att lyckas i köket. Här kommer tre av dem, läs resterande sju här.


Vad ska man tänka på när man väljer råvaror?
- Välj varor efter säsong eftersom det gör råvarorna smakrikare.
- Grönsakerna ska ha fina färger och se spänstiga ut.
- Fisken ska ha en friskt doft och inte vara klibbig.
- Köttets konsistens ska vara fast, inte kännas sladdrigt. Väljer man nöt- eller lammkött är ett mörkare kött ofta mer mört och smakrikt än ett ljusare.
- Leta efter varor med kortast innehållsförteckning eftersom de innehåller minst tillsatser.

Gör skafferiet spännande
Att ha varor med längre hållbarhet hemma i form av konserver, spännande kryddblandningar, en god olja eller goda kryddpastor gör det lättare att vara kreativ i köket. Jens Linder rekommenderar anchochilipulver, kyndel, sellerisalt, worchestershiresås, japansk soja, ostronsås, mörk sesamolja och rökt tabasco.

Glöm inte saltet
Glöm alla förbud om att salta kött och fisk innan tillagning, i regel gör det inte råvaran torrare som man tidigare har trott.
- Ett tips är att salta runt om köttet strax innan man steker det. Grytbitar kan med fördel saltas en kvart före tillagning för att saltet ska hinna tränga in i köttet.

- Fisken kan saltas upp till en halvtimme innan.

söndag 24 januari 2010

Uppföljande artikel om slakt

Läser en uppföljande artikel i Svd om den obedövade halalslakten. Jag visste inte att Sverige var ett undantagsland inom EU när det gäller bedövning och jag gissar att det är fler med mig som inte har kunskap om detta. Därför är det så otroligt viktigt med information för att man som konsument ska kunna ställa krav på försäljarna. Läs mer här.

Johannas falafel

Foto: Saltåkvarn

Jag fick ett recept på falafel av min kompis Johanna när jag var där sist, det testades idag och blev verkligen jättegott. Förberedelserna började redan igår med blötläggning. Det går ju bra med konserverade också men det blir helt klart godare smak på kikärtorna när man har kokat själv. Persiljan hoppade jag över för jag hade ingen hemma.

Falafel
1 burk kikärtor (ca 400 gram)
1 gul lök
1 pressad vitlök
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/d dl persilja
2 krm sambal
2 msk majsstärkelse
3 msk rapsolja

Skölj kikärtorna och låt rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärtor, lök, pressad vitlök, spiskummin, salt, persilja, majsstärkelse och 1 msk olja. Forma smeten till bollar och stek ca 2 minuter på varje sida i resten av oljan.
Yoghurtsås
Blanda naturell yoghurt med mynta eller vitlök

Serveringsförslag till falafel
- i pitabröd med sallad och vitlökssås
- till en sallad
- med ris och vitlökssås

Söndag är pizza

Foto: Ica

Jag har ingen statistik på pizzaförsäljning men gissar att söndagar är en av de populäraste dagarna för denna maträtt. Själv är jag inte så förtjust i pizza eftersom det är alldeles för mycket deg, men ett bra alternativ är att göra egna på tortillabröd! Enkelt, gott, mindre deg och priset hamnar efter de ingredienser man väljer. Även ett enkelt sätt att rensa kylskåpet på rester.

Tomatsås 4 personer
1 dl tomatpuré
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
salt och svartpeppar

Förslag på fyllning:
- svarta oliver, kronärtskocka, lök, paprika, zuccini, aubergine, tomater
- rökt skinka/kalkon
- salami och mozzarella
- champinjoner, skinka

Hur göra? Fram med tortillabrödet, rör ihop tomatsåsen och bred på den. Strö på de ingredienser du vill ha och riv över massor med ost. In i den övre delen av ugnen på 250 grader ca 5 minuter.

Ratatoille - vegetarisk lyx

Foto: Saltåkvarn

Det här receptet har jag hämtat från Saltåkvarns otroligt inspirerande kokbok. Jag ökade på mängden kryddor och det blev jättegott. Vilka grönsaker du väljer och hur mycket av varje är givetvis en smaksak och beroende på vad du har i kylskåpet.

Ratatoille med fetaostkräm och solrosfrön 4-6 personer

2 mellanstora zuccini
3 paprikor i olika färger
3 gula lökar
300 g champinjoner
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt
svartpeppar
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 näve solrosfrön (alternativt pumpakärnor)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär grönsakerna i ganska stora bitar.
3. Lägg zuccinibitarna i ett durkslag, salta lätt och låt dra i 20 minuter så att de vattnas ur. Torka sedan med hushållspapper.
4. Hetta upp olja i en gryta/stor stekpanna och fräs alla grönsaker tillsammans med kryddor och vitlök cirka 5 minuter.
5. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt alltihop koka ihop försiktigt i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Olja en ugnsfast form och häll ned tatatouillen.
7. Blanda smulad fetaost med creme fraiche och klicka ut röran här och där över ratatouillen.
8. Strö över kärnorna och gratinera i ugnen 10-15 minuter tills fetaosten fått fin färg och kärnorna har rostats.

lördag 23 januari 2010

Slakt utan bedövning

Idag publicerar Svenska dagbladet ett reportage om halalslakt på djur utan bedövning. Detta sker utomlands men det finns ingenting som säger att köttet inte finns i våra köttdiskar i Sverige. Rent djurplågeri. Att det sen inte finns någon information på förpackningen om köttet vi köper är upprörande, för då finns det ingen möjlighet för oss konsumenter att göra ett medvetet val. Hoppas att reportaget leder till en högre medvetenhet hos inköpare av kött inom handeln och att de i sin tur ställer högre krav.
Läs om det här.

torsdag 21 januari 2010

Vegetarisk fetaost- och spenatpaj

Foto: här


Det här pajreceptet är hämtat ur boken Våra bästa GI-recept. Personligen så tycker jag att pajskalet blir godare med sojamjöl än när man gör med vetemjöl. Det blir inte lika hårt utan konsistensen blir lösare och det smakar mycket mer. Sojamjölet innehåller 37 gram protein per 100 gram mjöl så det blir proteinrikt också.


Vegetarisk fetaost- och spenatpaj

Pajskal 4 portioner
2 dl sojamjöl
100 gram smör

1. Mät upp mjölet och lägg i smöret.
2. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Den är lite mer svårarbetad än en vetedeg men den ger med sig efter ett litet tag.
3. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 15 minuter i 200 grader.


Fyllningen 4 portioner
1 gul lök
1 paket bladspenat (går bra med fryst)
olja
250 gram fetaost
svarta oliver *
2 msk oregano
3 ägg
3 dl grädde
salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skiva löken och stek tillsammans med spenaten i en stekpanna med oljan i någon minut
3. Fyll ett färdiggräddat pajskal med spenaten och smula fetaost över.
4. Lägg på svarta oliver och krydda med oregano.
5. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och häll över pajen.
6. Grädda i ca 40 minuter.


*Se upp när du köper svarta oliver eftersom vissa är oäkta. Läs på innehållsförteckningen så det verkligen är svarta oliver du köper och inte gröna som blivit färgade av en otålig livsmedelsindustri. Läs mer här.

Smör istället för margarin

Foto: här

Smör är alla gånger ett bättre alternativ till margarin trots att det är någon krona dyrare. Varför? För att margarin är en kemiskt framställd produkt med alldeles för många ingredienser i innehållsförteckningen. Jag citerar Mats-Eric Nilsson ur Äkta vara:

"Modernt margarin är en hårt processad industriprodukt som genomgår en serie kemiska produktionsfaser innan den till slut ligger där i sin färggladaglada bytta omgiven av reklambudskap om bättre hälsa"


Se själva, innehållsförteckning för :

Arlas smör: Grädde, salt (normalsaltat: 1,2%, extrasaltat: 1,8%),mjölksyrakultur.

Mildas margarin: Vegetabiliskt fett, vegetabilisk solja 27 % (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vatten, vassle (av mjölk), salt (1,5 %), emulgeringsmedel (sojalecitin), A- och D-vitaminer, arom.

Jag behöver inte fler argument för att välja riktigt smör. Så nära det naturliga är alltid det det bästa och det godaste.

onsdag 20 januari 2010

Muskovadosocker

Foto: här

Detta socker är ett råsocker från Mauritius som man utvinner ur sockerrör. Det har en klibbig konsistens och finns som mörkt och ljust. Det mörka har en lätt smak av lakrits och det ljusa av kola.

Enligt Dansukkers hemsida passar det mörka muskovadosockret till såser, marinader, chutney, chokladkakor, chokladdrycker och glass. Det ljusa kan användas som kryddning i matlagning och till fisk och rotfrukter, bröd, kakor, desserter, marinader, såser och inläggningar.

Själv har jag bara använt muskovadosocker i varm choklad, enligt Leilas recept, och till att strö över en fruktsallad eller glass. Jättegott. Både det ljusa och det mörka har en spännande smak i helt olika riktningar.

Gallo pinto



Igår kväll fixade jag matlåda, det blev den Nicaraguanska nationalrätten Gallo pinto. Receptet fick jag i somras när jag gjorde ett matreportage för Söderhamns kuriren. Huvudingredienserna är ris, lök och kidneybönor. Det går givetvis bra att lägga till vad man tycker om, den här är vegetarisk.

Gallo pinto
2 dl basmatiris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
tofu
halloumi
(även gott med paprika)

1. Koka basmatiris.
2. Skär löken i mindre bitar och tärna halloumi och tofun.
2.Stek lök, kidneybönor, vitlök, halloumi och tofu.
3. Blanda ihop allt.

* Om du använder konserverade kidneybönor så skölj inte av dem eftersom spadet ger en god smak.

tisdag 19 januari 2010

Varm choklad är lycka


Foto: Renée Voltaire

Och när man ändå ska göra varm choklad, varför inte använda sig av en bra kakao? Som Renée Voltaires med beskrivningen "Underbart cacaopulver som inte upphettats och därför innehåller antioxidanter, mineraler och vitaminer".

Här kommer det godaste receptet från en av mina favoritkokböcker, Leila Lindholms Guldkant på vardagen.


Varm chokladkopp med kardemumma 1 stor kopp
1 msk kakao
2 msk ljust muskovadosocker
1/2 tsk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde

1. Blanda kakao och muskovadosocker i en stor kopp
2. Stöt kardemumman i mortel och koka upp den tillsammans med mjölken
3. Slå på lite av den varma mjölken
4. Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muskovadosocker

måndag 18 januari 2010

Matlagning utan spis


Vad blir det för mat när man inte har någon spis? Idag blev det en salamisallad. Jag tycker inte om färdigfrysta matlådor, men har ätit några sen spisen kraschade förra veckan. Smaklöst och tråkigt. Och på det har jag lite kunskap från Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och uppföljaren Äkta vara i bakhuvudet som gör att det känns ännu sämre att äta dem. Har du inte läst dem? Gör det.


Foto: Tina Fallgren

söndag 17 januari 2010

Säsongsguide

Hittade en säsongsguide på sajten Äkta vara.
Guiden utgår från när dessa frukter och grönsaker kan odlas i Sverige, i de fall när det inte går är det medelhavssäsongen som anges. Fruktlistan gäller januari-mars. Grönsakslistan förändras dock lite. I februari utgår rödkål och i mars både svartrot och rättika.


Grönsaker: brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, gul,lök, röd lök, morötter, palsternacka, paprika, potatis, rotselleri, rättika, rödbeta, rödkål, svartrot och vitkål.


Frukt: apelsin, citron, clementin/satsumas, grapefrukt, kiwi och äpple.

Varför säsongsmat?
- Kvaliteten är bättre
- Ofta är priset bättre eftersom tillgången är större
- Lättare att få tag på ekologiska alternativ
- Man stöttar lokala producenter

Kyckling med grönsaksblandning och pestocreme

Foto: Tina Fallgren


Eftersom jag väntar på min nya spis så får jag dela med mig av förra veckans matlagning. Det var mamma som slängde ihop den här maträtten när jag var hemma över jul, både enkel och god.


Kycklingfileer med stekta grönsaker och pestocreme

Kycklingfiléer
En blandning av grönsaker man tycker omm jag använde: gul lök, paprika, svamp, aubergine och zuccini. Mamma hade även konserverad kronärtskocka till.
Ev en tomat
Creme fraiche
färdig pesto
salt och svartpeppar

1. Stek kycklingfileérna klar i en gjutjärnspanna. Salta och peppra.
Det går givetvis bra med en vanlig stekpanna, men blir inte lika gott.
2. Skär alla grönsaker i bitar.
3. Stek grönsakerna ihop, börja med de som tar längst tid som lök och aubergine.
4. Om du valt att ha med tomaten, skär i skivor och stek snabbt.
4. Blanda creme fraiche med pesto och salta och peppra.

lördag 16 januari 2010

Fetaostcreme och chokladmousse

Foto:Tina Fallgren

Tillbringar min lördagskväll hos Marie. Med lite pengar på kontot och en icke-fungerande spis hemma får man plocka fram kreativiteten. Jag rotade i frysen, kylen och skafferiet och bidrog med frysta kycklingfiléer, grädde, ägg och choklad.
Resultatet blev:
Stekta kycklingfileer med mozarellakrydda, persilada, svartpeppar och havssalt. Till detta egna strips av bakpotatis och en fetaostcreme. Till efterrätt blev det chokladmousse med grapefrukt.


Fetaostcreme:
2,5 dl lätt creme fraiche
2/3 fetaostbit smulad
3 små vitlöksklyftor
Salt och peppar
Blanda.


Chokladmousse
100 gram 72 % choklad
2 dl grädde
1 ägg
lite strösocker

1. Vispa grädden lätt
2. Separera äggulan och äggvitan. Vitan ska vispas hård.
3. Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
4. Blanda i äggulan med grädden. Häll i den smälta chokladen och blanda i den
uppvispade äggvitan. Blanda i så mycket socker du vill ha. Klar att ätas direkt.

Det är jättegott med björnbär till detta, men idag blev det grapefrukt.

Nu startar vi

Foto:Tina Fallgren


Här i min blogg har jag tänkt dela med mig av allt som intresserar mig: fakta om olika råvaror, inspirerande läsning, recept, nya kunskaper och givetvis vad jag själv åstadkommer i mitt lilla kök.

Nu startar vi!