söndag 6 mars 2011

Pasta med underbar karljohansvampsås

Foto: Tina Fallgren

Jag gjorde egen pasta för första gången, vilket visade sig vara lite för enkelt och alldeles för gott. Jag har ingen pastamaskin utan skar min tagliatelle för hand, något jag bara tycker ger en charm till maten när de inte är perfekt skuret. Det här är ingen rätt som hjälper dig att komma i bikinin, men den är fruktansvärt god.

Jag kombinerar Per Morbergs recept nedan från kokboken med mitt recept där jag inte använde någon lök men adderade bacon. Angående mängd av allt i pastasåsen gäller det att testa sig fram och smaka av. Pastareceptet fanns inte i kokboken, men skapad av författaren.

Pasta (2 stora eller 4 mindre port)
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
2 st medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja
2 krm salt

1. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt ägg, olja och salt i hålet.
2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
3. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
4. Beräkna minst 5-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg. Låt degen vila i kylskåpet i en halvtimme.
5. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla därefter ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär i den form du vill ha, har du ingen pastamaskin kan du lägga ut degen på en skärbräda och skära i tunna längder med kniven som tagliatelle (det gjorde jag, se bild nedan).
6. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den, strax under 5 min.

Pasta di piero Moreno
400 g pasta/ pasta för 4 pers
300 g karljohansvamp (kan bytas ut mot någon annan)
1 gul lök (kan uteslutas)
smör till stening
5 dl vispgrädde
100 g parmesanost
salt och svartpeppar
(färsk tryffel)
(bacon)

1. Skär svampen i bitar och hacka löken. 
2. Fräs svampen i lite smör i en stekpanna så att all vätska går bort. Svampen ska ha en fin stekyta. Lägg i löken och stek tills den får fin färg.
3. Stek baconen för sig och blanda med svampen när de har blivit krispiga. 
4. Häll i grädden och låt det sjuda några minuter. 
5. Riv ner parmesanost i såsen. Smaka av sist med salt och peppar (men tänk på att både parmesanen och baconen tillför mycket sälta till såsen).
6. Koka pastan al dente och häll av vattnet. Blanda direkt med såsen och servera.

1 kommentar:

  1. har länge tänkt prova hemgjord pasta. Nu ska jag nog ta mig i kragen och göra det :)
    Ser jättegott ut!

    SvaraRadera