måndag 7 mars 2011

Kräftpasta på egen buljong

Foto: Tina Fallgren

Igår var det söndagsmiddag hos min pojkvän Per och hans familj. En sådan middag när man har tid att sitta kvar och låta ett samtal få ta både tid och plats. När man ger varandra tid och ser varandra lite extra en stund, för att sedan fortsätta i vardagens rutiner. Per och jag enades om att man gör det alldeles för sällan.

Middagen blev en skaldjurspasta där jag gjorde gjorde såsen och Per pastan. Receptet för pasta hittar du här. Igen finns det inga exakta mått för att få till den här pastasåsen, utan det är bara att ta fram alla skedar i besticklådan och smaka av! Har du ingen egengjord räkbuljong kan du testa dig fram med någon annan buljong eller fond.

Skaldjurspasta
2-3 dl räkbuljong (se recept)
1/2 fiskbuljongtärning
ca 1-2 dl vin
ca 1 dl grädde
ca 1 dl kräftspad
dill (kan använda fryst)
riven parmesanost
räkor
kräftstjärtar

1. Häll i räkbuljongen i en kastrull och blanda i fiskbuljong, vin, grädde, dill och kräftspad. Låt det koka ihop och smaka av. Sedan när det vara att fortsätta så, är den för söt så kan du blanda i vin, för syrlig så blanda i grädde och kan du inte riktigt sätta fingret på vad som saknas är det troligtvis lite av buljongtärningen.
2. Strax innan pastan är klar kan du blanda ner parmesanosten, det gör såsen krämigare. 
3.. När pastan är klar blandar du ner kräftstjärtarna och räkorna så att de hinner värmas upp men inte kokas. Blanda såsen med pastan och servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar