fredag 25 mars 2011

Frasiga våfflor - dagen till ära!

 
Foto: Tina Fallgren
  
Visste ni att våffeldagen är ett ordförvrängning? Ett mycket gott sådant. Idag är det faktiskt Marias bebådelsedag, vilket har kallats för vårfrudagen och firats sedan 600-talet. Innan 1953 var den här dagen rödmarkerad i almanackan men det togs alltså bort. En dag som markerar ett slut på den kalla vintern och början på en kommande vår, med tradition från det gamla bondesamhället när man nu skulle ha tröskat färdigt i södra Sverige. Men, det jag skulle komma till var ju våfflorna. Ordförväxlingen kom utav att man kallar dagen för vårfrudagen, något som förväxlades med våffeldagen. Tänk på det nästa gång du gör ett misstag, det kan leda till något väldigt väldigt bra.

Jag undrar hur det kom sig förresten att Ekströms lyckades få oss svenskar att tro att en våffelsmet är något man köper som färdigmix på affären medan man snabbt slänger ihop en pannkakssmet hemma? För inte är det väl många som köper färdigmix till pannkakor? Jag hade i alla fall inte ätit hemlagade våfflor innan idag. De vi (min pojkvän gjorde typ allt utom att vispa grädden) gräddade idag var de godaste jag har ätit. Receptet är Leila Lindholms.

         Frasiga våfflor (10 stycken)
2.75 dl kallt vatten
3.25 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning
grädde och bär/sylt till servering

1. Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.
2. Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.

Bild: Tina Fallgren
Källa recept: recept.nu 
Källa text: Nordiska museet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar