söndag 6 mars 2011

Engelska chokladscones med hallon

Foto: Tina Fallgren
Man vaknar upp på söndagen och inser att helgen snart är slut, igen. Vad göra? Frågar du mig så tycker jag att du kan skjuta på tvättning, uppbunkring av matlådor och städning och ta en lång frukost/brunch och sedan en härlig promenad i solen. Sen kan du dra igång med allt annat.

Först ut med tillagning av recept från kokböcker är Leila Lindholms scones med både hallon och choklad. En oslagbar kombination kan man tycka men min pojkvän tyckte nog att de smakade lite för mycket som muffins. Jag tyckte att de var helt underbart goda, inget fel på smaken men enligt min smak är de lite för söta för att äta till frukost. Den enda ändringen i receptet vi gjorde var att vi bytte ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Det tog lite längre tid i ugnen eftersom hallonen blir vattniga. Tillbehör blev smör och ost samt ricotta och björnbärsmarmelad.

Engelska chokladscones med hallon
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
150 g frysta hallon
ägg och råsocker till pensling

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk och hacka chokladen grovt.
5. Blanda vätskan och chokladbitarna med de torra ingredienserna till en deg.
6. Vänd försiktigt i de frysta hallonen utan att de mosas sönder.
7. Platta ut degen, cirka 3 cm tjock, på ett mjölat bakbord och stansa ut scones.
8. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker.
9. Grädda dem tills de får en gyllene färg i cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar