tisdag 8 februari 2011

Min pappas underbara sufflé

Foto: Tina Fallgren

Jag har publicerat det här receptet förut men det är värt att publiceras igen. De få gånger man hittar min pappa står i köket vet man vad det är på gång; blodpudding, räkmackor eller hans specialitet och hela familjens favorit - ostsufflén. Vi brukar äta den på kvällen när vi är sugna på något väldigt gott, men det går lika bra att servera som en förrätt.

Här kan man inte börja tänka på för mycket fett, kalorier eller något annat. Här är det bara njutning som gäller. Så servera ostsufflén med skirat smör och inget annat, använd standardmjölk och använd inte en lightost så blir resultatet det bästa.

Ett tips är att det går lättare att skilja äggulan från äggvitan om äggen är kylskåpskalla, så plocka ut äggen precis innan du ska knäcka dem.

Pappas underbara ostsufflé
ca 100 gram smör
ca 4 msk vetemjöl
ca 3-4 dl standardmjölk
6 ägg
ca 2-3 dl riven ost (mängden beror på ostens styrka, välj en starkare ost som västerbotten- eller prästost)
salt
smör (tillbehör)
 
1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra en ugnsfast form, ca 2-3 liters form.
2. Smält margarinet och vispa ner vetemjölet. Salta lite.
3. Tillsätt mjölken under omrörning och låt sjuda en minut. Ta ifrån kastrullen från plattan
4. Separera äggulan från äggvitan och vispa ner gulorna i smeten
5. Blanda ner den rivna osten.
6. Vispa äggvitorna hårda.
7. Vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna i smeten med en matsked.
8. Fyll den smorda formen med smeten.
9. Sufflén ska stå inne i ugnen minst 50 minuter, den är färdig när den har rest sig över kanten och fått en gyllenbryn färg.
10. Serveras med skirat smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar