fredag 4 februari 2011

Fredagsmat - Tacopajen

Foto: Tina Fallgren


Idag är det fredag och suget efter den spiskumminryddade tacosrätten infinner sig plikttroget. Eftersom variation förnöjer tänkte jag att det kunde vara på sin plats att byta ut tacoskalen och tortillabröden mot lite pajdeg. 

Paj är en sådan maträtt som kan rädda dagar när man är bottenlöst hungrig men helt utan inspiration. Jag är sugen på något jättegott idag men  V A D? Här är svaret. Extra snabbt och smidigt går det förstås om du har tacokryddad köttfärs nedfryst eller kvar sen igår.

Gör den enkelt glutenfri och mer proteinrik (och enligt mig ännu godare) genom att byta ut vetemjölet i pajskalet till sojamjöl. Se båda recepten nedan.

Tacopaj
vetemjöl/sojamjöl
salt
smör
vatten
köttfärs
tacokrydda
ost
grönsaker (tillbehör); sallad, paprika, tomater, majs, lök
creme fraiche & tacosås (tillbehör)

Pajdeg med vetemjöl:
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
vatten
1. Blanda 2 ½ dl vetemjöl, 1 krm salt och 125 g smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. 
2. Tillsätt 2 msk kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. 
3. Lägg in den i kylen att vila i minst ½ timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
4. Grädda i 200 grader ca 15 min. 

Pajskal med sojamjöl: 
2 dl sojamjöl
100 gram smör

1. Mät upp mjölet och lägg i smöret.
2. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Den är lite mer svårarbetad än en vetedeg men den ger med sig efter ett litet tag.
3. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 15 minuter i 200 grader.

När pajskalet är klart:
Blanda eventuellt i i grönsaker som paprika, tomater och lök i färsen. När skalet är färdiggräddat, fyll det med köttfärsen och riv över ost. Pajen är färdig när osten har fått fin färg. Servera med creme fraiche, tacokrydda (kan med fördel blandas ihop) och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar