torsdag 17 februari 2011

Kotletter i sky med persiljesmör

Foto: Tina Fallgren

Ibland är det slut på grädden. Det är då det är dags att plocka fram den där kreativiteten som man har tryckt in längst in  i ett dammigt hörn någonstans. Eller bara ett annat recept. Igår blev det kotletter med sky, ugnsrostad potatis med stekta champinjoner och persiljesmör. Precis som mamma brukar laga.

Men jag insåg en sak, den här rätten är inte särskilt villig att bli klar snabbt, så gör den när du har en kvart till halvtimme på dig att vänta på att kotletterna får puttra i skyn. Det ger mer smak till skyn och mörare kotletter.

Kotletter i sky 
5 kotletter
2 gula lökar
soja
salt
peppar
smör och olja
 
Ugnsrostad potatis
potatis
morötter 
olja
vitlök
timjan
salt peppar

Persiljesmör
Smör
persilja (färsk eller fryst)
salt
peppar

Potatisen
1. Skala och skär potatisskivor tunt, gör likadant med morötterna. Blanda med olja, salt, peppar, timjan, soja och vitlök. Skicka in i ugnen.

Kotletterna
2. Häll i smör och olja i stekpannan och låt smöret tystna. Lägg i kotletterna och stek hårt. Temperaturen ska vara hög så de får en fin stekyta. (Jag stekte på högsta hela tiden).
3. När kotletterna har fått en fin färg kan du flytta över de till en stor kastrull så de täcker botten.
4. Hacka lök och stek i samma stekpanna, blanda i soja, salt, peppar och vatten och låt det bli en sky. Häll på mer vatten om du vill ha mer sky, kom ihåg att det behöver smaksättas mer då. Häll över skyn på köttet och låt köttet småkoka i skyn 15-30 minuter.

Persiljesmöret
5. Ta fram smör och persilja och blanda ihop, tillsätt salt och peppar. Om smöret är för hårt kan du värma det mjukt i micron lite snabbt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar