fredag 20 maj 2011

Intensiv chokladkaka


En god chokladkaka som passar till både GI- och LCHFmänniskor. Och som alltid när det passar in under kategorin GI/LCHF är det oftast även glutenfritt, som den här kakan. Välj vilken choklad du tycker är godast, byt ut till laktosfritt smör om du vill och skippa nötterna om det passar bäst. Om ni är bara några stycken som ska äta kan du halvera satsen och baka den i en liten pajform, eftersom den är så intensiv i sin smak så behöver man inte så mycket.

Intensiv chokladkaka (8-10 bitar)
100 gram mörk choklad (inte högre än 70 %)
25 gram smör
0,5 dl färdigt kaffe
0,5 dl flytande honung
2 st ägg
 krm salt
smör till formen
hackade val- eller hasselnötter till formen


1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i små bitar och smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen.
2. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.
3. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen. Smöra en form, gärna en mindre springform, hacka nötter och "bröa" med det.
4. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.
5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut.
6. Servera med grädde och bär, eventuellt lite hackade nötter.

1 kommentar:

  1. Det är inte LCHF om det inte ska vara högre än 70%-ig choklad och dessutom innehåller honung!

    SvaraRadera