onsdag 11 maj 2011

Glutenfri (och LCHF-vänlig) jordgubbstårta

Den här tårtan kommer att imponera stort på dina glutenintoleranta, LCHF/GI-testande, livsnjutande och/eller tårtälskande vänner i sommar!

Det här receptet kommer från Ferry food och är helt ärligt bland det godaste jag har smakat. Dessutom är den glutenfri. Laktosfri gör du den lätt genom att byta ut smöret och grädden mot laktosfritt.

Smidigt är det också att det går snabbt och inte behöver gräddas! Om du vill ha en tårta för 6-8 personer rekommenderar jag att du dubblar satsen, annars täcker den inte en hel pajform.

Underbar jordgubbstårta 
(dubbla satsen för en hel tårta)

Till tårtbotten
2 msk vatten
70 g mörk choklad (vi använde lite mindre)
150 g mandelmjöl
1-2 tsk florsocker
40 g mjukt smör

Till garneringen
3 dl vispgrädde
säsongens bär
hackade nötter (kan uteslutas)

1. Klä en pajform (eller annan form) med smörpapper eller plastfilm.
2. Kör mandlarna till mjöl i en matberedare eller kaffe- eller mandelkvarn.
3. Tillsätt florsockret och smöret (som du kan värma lite snabbt i micron för att det ska bli mjukt).
4. Koka upp vattnet i en kastrull och dra kastrullen från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills chokladen smält.
5. Blanda chokladen med mandelröran, här kan du dosera efter smak. Blanda ner lite, smaka av och avgör på så vis hur mycket du vill ha. När det kommer till mörk choklad är det helt enkelt en smaksak.
6. Fördela röran på botten och låt tårtbotten stelna i frysen i en timme.
7. Toppa tårtan med grädde, bär och eventuellt nötter vid servering.

1 kommentar:

  1. låter gott!en fråga bara, kan man byta ut mandelmjölet mot nötmjöl gjort på paranötter?

    SvaraRadera