lördag 26 mars 2011

Tävling!

 
För att fira att mina bloggläsare blir fler och fler tänker jag ha en tävling. Priset är ett exemplar av White Guide 2011 - guiden till de allra bästa restaurangerna nu i hela Sverige. 

Vad behöver du göra för att vinna? 
Jag och min pojkvän älskar att gå ut och äta och vill gärna ha tips på matställen.. Det får gärna vara en kombination av fantastisk mat, rimligt pris, bra service och mysig stämning. För att vara med i utlottningen skickar du helt enkelt in ett tips på en riktigt bra restaurang i Stockholm tillsammans med en kort motivering på några rader till mig. Det finns en sak som måste vara med i motiveringen - ett tips på maträtt på restaurangen. Så fundera och mejla till mig på: fallgren.tina@gmail.com senast den 31 mars. Glöm inte att skriv din adress.

Lycka till!
Bild: Whiteguide.se

Gudomlig paj!

Med några gamla äpplen i fruktskålen kan man snabbt slänga ihop en smulpaj. Med det här goda receptet kan du variera frukter och bär i det oändliga och det går alldeles utmärkt att bjuda på, trots att det är så enkelt.

Sofie´s paj
125 gram smör
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
bär/frukt: äpplen, vinbär, jordgubbar, blåbär, hallon......

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna. 
3. Blanda ihop de torra ingredienserna med smöret. 
4. Lägg ur bären/frukten i botten på en pajform/ugnsform och toppa med pajdegen.
5. Sätt in pajen på 200 grader i 20 minuter. Servera med vaniljsås.

fredag 25 mars 2011

Biff Rydberg

 En lyxig maträtt som är galet enkel, fantastiskt god men lite väl dyr för sitt eget bästa. En bra rätt att bjuda vänner på när man har pengar i plånboken men lite tid alltså. Vi serverade vår Rydberg med gårdagens majonäs och en äggula.

Biff Rydberg (4 pers)
800 g oxfilé, i bit
10 st råa potatisar
2 st gula lökar
4 st ägg
4 msk olja, ej olivolja
4 msk smör

1. Skala potatisen i tärningar, cirka 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Under tiden, skär upp köttet i lika stora tärningar och finhacka löken.
2. Stek först potatisen för sig. När den är klar, håll den varm.
3. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i oljan, smöret, köttet och till sist löken. Rör inte pannan utan låt alltsammans ligga stilla tills pannan har fått tillbaka värmen. Rör hastigt om. Salta och peppra.
4. Serveras direkt. Servera med en äggula i ett snapsglas.

Underbar majonäs

Det här är Per Morbergs recept på majonäs, jag blev både förvånad över hur enkelt det var och hur gott det blev. Trots att receptet är så enkelt har jag hunnit göra två misstag, vilket är bra för då slipper du göra dem. Receptet kan givetvis delas på hälften, eller fyra för det här receptet blir ganska mycket sås.
1. Se till att droppa i oljan från början, annars går den inte ihop. Du kan alltså inte hälla i för mycket.
2. Använd inte rapsolja, det blir en besk smak.


Underbar majonäs
2 äggulor
1 msk fransk senap
4 dl majsolja
salt & peppar

1. Skilj äggulorna från vitorna och lägg i en skål. 
2. Blanda gulorna med senapen. 
3. Börja med att droppa i majsoljan, häll sedan i en tunn stråle och vispa hela tiden.
4. När du har blandat i all olja kan du hälla i lite vatten, ungefär 1 tsk och vispa. 
5. Smaka av med salt och peppar. 

Bild: Tina Fallgren

Frasiga våfflor - dagen till ära!

 
Foto: Tina Fallgren
  
Visste ni att våffeldagen är ett ordförvrängning? Ett mycket gott sådant. Idag är det faktiskt Marias bebådelsedag, vilket har kallats för vårfrudagen och firats sedan 600-talet. Innan 1953 var den här dagen rödmarkerad i almanackan men det togs alltså bort. En dag som markerar ett slut på den kalla vintern och början på en kommande vår, med tradition från det gamla bondesamhället när man nu skulle ha tröskat färdigt i södra Sverige. Men, det jag skulle komma till var ju våfflorna. Ordförväxlingen kom utav att man kallar dagen för vårfrudagen, något som förväxlades med våffeldagen. Tänk på det nästa gång du gör ett misstag, det kan leda till något väldigt väldigt bra.

Jag undrar hur det kom sig förresten att Ekströms lyckades få oss svenskar att tro att en våffelsmet är något man köper som färdigmix på affären medan man snabbt slänger ihop en pannkakssmet hemma? För inte är det väl många som köper färdigmix till pannkakor? Jag hade i alla fall inte ätit hemlagade våfflor innan idag. De vi (min pojkvän gjorde typ allt utom att vispa grädden) gräddade idag var de godaste jag har ätit. Receptet är Leila Lindholms.

         Frasiga våfflor (10 stycken)
2.75 dl kallt vatten
3.25 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning
grädde och bär/sylt till servering

1. Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.
2. Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.

Bild: Tina Fallgren
Källa recept: recept.nu 
Källa text: Nordiska museet

söndag 20 mars 2011

Chokladbollar


Innan vi svenskar visste vad cupcakes, macarones och brownies var så serverades det andra sorters sötsaker till kaffet. Det här var även innan innan en vanlig svart kopp med bryggkaffe byttes ut mot en latte, cappuccino eller en espresso. 

Iallafall, en av dessa sötsaker är chokladbollen  Så enkel att slänga ihop med ingredienser du oftast har hemma, så god att den smälter i munnen och det kan lätt att det slinker ner både en och fem till och så kontroversiell med namn som negerboll.

För mig är det barndom, det är födelsedagskalas med ballonger, marängsvisch, saft och kex. och det är gråa höstdagar när jag och min lillebror inte visste vad vi skulle hitta på men var lite sötsugna och då ställde oss och rullade chokladbollar. "Va bra, sa mamma, då har jag till fika när vi får gäster." Men det blev sällan så, oftast var de slut när mamma fick gäster. 

Här kommer Per Morbergs recept, som jag serverade igår på min fest. Jag rekommenderar att göra dubbel sats, sen är det bara att frysa in och ha på lager när du får gäster.  
   '
Chokladbollar
200 g smör
6 dl havregryn
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakaopulver
4 msk starkt kaffe
kokosflingor att rulla bollarna i

1. Rör ihop alla ingredienser utom kokosflingorna i en skål. 
2. Tillsätt kaffe och rör ihop till en tjock smet.
3. Forma smeten till bollar, 3-4 cm i diameter och lägg på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked så går det lättare.
4. Rulla bollarna i kokosflingor, lägg på ett fat och ställ in dem i kylskåpet. De är godast när de är kalla.

lördag 12 mars 2011

Chokladpudding

Foto: Recept.nu
När jag tänker på chokladpudding så tänker jag på Ekströms. Lite mjölk och lite pulver så var det klart - och gudomligt gott. Jag kunde äta hur mycket som helst. Men inte min pappa. han hade nämligen förätit sig på chokladpudding någon gång som barn. Än idag har han svårt att äta mer än en smakbit. Men inte mig emot, det innebar, och innebär fortfarande, bara desto mer till mig. 

Eftersom jag älskar chokladpudding blev jag helt lycklig när jag hittade det här receptet. Inte bara för att det är väldigt gott utan också för att det är enkelt, billigt, går snabbt (bortsett från timmarna i kylen) och för att du oftast hittar alla ingredienser i kylen eller i skafferiet.

Jag tycker att du ska vispa ihop en chokladpudding innan du slänger i dig frukosten och ger dig ut i solen idag, då har du kvällen räddad. Det tänker iallafall jag göra. Det här är Per Morbergs recept och jag lovar dig, det smakar precis som man vill att chokladpudding smakar. och extra gott blir det ju alltid när man själv har gjort det, det är inget som slår den kryddan.

Per Morbergs chokladpudding
5 dl standardmjölk
5 msk maizenamjöl
3 msk strösocker
3 msk kakaopulver
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljsocker

Serveras till: vispgrädde & bär

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning.
2. När krämen börjar tjockna och sjuda är den klar och ska då svalna lite.
3. Häll sedan krämen i en skål och låt den kallna i kylskåp 3-4 timmar.
4 Servera med vispgrädde och bär.

fredag 11 mars 2011

Tacopaj deluxe!

Foto: Tasteline

Så var det dags fredag och för ytterligare en tacorätt - den här gången min pojkväns mammas paj som är helt fantastisk. 

Solveigs tacopaj
500 g köttfärs
1 påse tacomix
2 lökar, hackade
1 paprika, tärnad
1 burk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor, hackad eller pressad
purjolök, hackad
1 burk creme fraiche
1 burk philadelfiaost
riven ost 
Till servering: tacochips & en grönsallad

1. Stek köttfärsen och blanda med tacomixen.
2. Blanda i lök, paprika, krossade tomater och vitlöksklyftor.
3. Häll blandningen i en ugnsfast form.
4. Blanda ihop creme fraiche och philadelfiaost och bred över köttfärsen.
5. Strö över hackad purjolök och riven ost. 
6. Gräddas i ugnen ca 10 min i 225 grader. 
7. Serveras med tacochips och en grönsallad.

måndag 7 mars 2011

Kräftpasta på egen buljong

Foto: Tina Fallgren

Igår var det söndagsmiddag hos min pojkvän Per och hans familj. En sådan middag när man har tid att sitta kvar och låta ett samtal få ta både tid och plats. När man ger varandra tid och ser varandra lite extra en stund, för att sedan fortsätta i vardagens rutiner. Per och jag enades om att man gör det alldeles för sällan.

Middagen blev en skaldjurspasta där jag gjorde gjorde såsen och Per pastan. Receptet för pasta hittar du här. Igen finns det inga exakta mått för att få till den här pastasåsen, utan det är bara att ta fram alla skedar i besticklådan och smaka av! Har du ingen egengjord räkbuljong kan du testa dig fram med någon annan buljong eller fond.

Skaldjurspasta
2-3 dl räkbuljong (se recept)
1/2 fiskbuljongtärning
ca 1-2 dl vin
ca 1 dl grädde
ca 1 dl kräftspad
dill (kan använda fryst)
riven parmesanost
räkor
kräftstjärtar

1. Häll i räkbuljongen i en kastrull och blanda i fiskbuljong, vin, grädde, dill och kräftspad. Låt det koka ihop och smaka av. Sedan när det vara att fortsätta så, är den för söt så kan du blanda i vin, för syrlig så blanda i grädde och kan du inte riktigt sätta fingret på vad som saknas är det troligtvis lite av buljongtärningen.
2. Strax innan pastan är klar kan du blanda ner parmesanosten, det gör såsen krämigare. 
3.. När pastan är klar blandar du ner kräftstjärtarna och räkorna så att de hinner värmas upp men inte kokas. Blanda såsen med pastan och servera direkt.

Koka din egna räkbuljong

Foto: Tina Fallgren
Som jag har funderat på att koka en egen buljong, hur gör man? Hur går det egentligen till? Och blir det så bra som alla säger? Igår när vi hade lagt in pastan för att vila en halvtimme i kylskåpet så hade jag en stund över. Det var då det hände, jag kokade min första räkbuljong - och himmel vad god den blev!

En enda tanke for igenom mitt huvud - varför har jag inte gjort detta tidigare! Anledningen är såklart att jag, som de flesta andra, har fått för nig att det skulle vara krångligt och jobbigt. Jag har inga exakta mått på någonting, men det känns som ett projekt som är svårt att misslyckas med. Det enda misstaget jag gjorde var att blanda i för lite vätska, vilket ledde till att vi fick för lite av den goda buljongen. Har du inte tid att koka buljong på skalen direkt så kan du lägga de i en påse och frysa in så länge.

Räkbuljong
räkskal (jag använde inte huvudena)
schalottenlök/gul lök
morot
tomatpuré
vitt vin
vatten
gärna spad från räkorna/kräftstjärtarna

1. Hacka löken grovt, skala och slanta morötterna. Stek försiktigt allt i olja i en stekpanna eller kastrull.
2 Lägg ner räkskalen, blanda ner lite tomatpuré.
3. Häll på vin och vatten samt eventuellt spad.
4. Låt det sedan stå och koka ca 30 min med lock.
5. Sila av soppan och smaka av. Använd buljongen som bas i en soppa eller i en pastasås. Ska den inte användas direkt kan du frysa in den.

söndag 6 mars 2011

Pasta med underbar karljohansvampsås

Foto: Tina Fallgren

Jag gjorde egen pasta för första gången, vilket visade sig vara lite för enkelt och alldeles för gott. Jag har ingen pastamaskin utan skar min tagliatelle för hand, något jag bara tycker ger en charm till maten när de inte är perfekt skuret. Det här är ingen rätt som hjälper dig att komma i bikinin, men den är fruktansvärt god.

Jag kombinerar Per Morbergs recept nedan från kokboken med mitt recept där jag inte använde någon lök men adderade bacon. Angående mängd av allt i pastasåsen gäller det att testa sig fram och smaka av. Pastareceptet fanns inte i kokboken, men skapad av författaren.

Pasta (2 stora eller 4 mindre port)
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
2 st medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja
2 krm salt

1. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt ägg, olja och salt i hålet.
2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig.
3. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen.
4. Beräkna minst 5-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg. Låt degen vila i kylskåpet i en halvtimme.
5. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla därefter ut varje del på lätt mjölat bakbord till en mycket tunn kaka. Skär i den form du vill ha, har du ingen pastamaskin kan du lägga ut degen på en skärbräda och skära i tunna längder med kniven som tagliatelle (det gjorde jag, se bild nedan).
6. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den, strax under 5 min.

Pasta di piero Moreno
400 g pasta/ pasta för 4 pers
300 g karljohansvamp (kan bytas ut mot någon annan)
1 gul lök (kan uteslutas)
smör till stening
5 dl vispgrädde
100 g parmesanost
salt och svartpeppar
(färsk tryffel)
(bacon)

1. Skär svampen i bitar och hacka löken. 
2. Fräs svampen i lite smör i en stekpanna så att all vätska går bort. Svampen ska ha en fin stekyta. Lägg i löken och stek tills den får fin färg.
3. Stek baconen för sig och blanda med svampen när de har blivit krispiga. 
4. Häll i grädden och låt det sjuda några minuter. 
5. Riv ner parmesanost i såsen. Smaka av sist med salt och peppar (men tänk på att både parmesanen och baconen tillför mycket sälta till såsen).
6. Koka pastan al dente och häll av vattnet. Blanda direkt med såsen och servera.

Engelska chokladscones med hallon

Foto: Tina Fallgren
Man vaknar upp på söndagen och inser att helgen snart är slut, igen. Vad göra? Frågar du mig så tycker jag att du kan skjuta på tvättning, uppbunkring av matlådor och städning och ta en lång frukost/brunch och sedan en härlig promenad i solen. Sen kan du dra igång med allt annat.

Först ut med tillagning av recept från kokböcker är Leila Lindholms scones med både hallon och choklad. En oslagbar kombination kan man tycka men min pojkvän tyckte nog att de smakade lite för mycket som muffins. Jag tyckte att de var helt underbart goda, inget fel på smaken men enligt min smak är de lite för söta för att äta till frukost. Den enda ändringen i receptet vi gjorde var att vi bytte ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Det tog lite längre tid i ugnen eftersom hallonen blir vattniga. Tillbehör blev smör och ost samt ricotta och björnbärsmarmelad.

Engelska chokladscones med hallon
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
150 g frysta hallon
ägg och råsocker till pensling

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk och hacka chokladen grovt.
5. Blanda vätskan och chokladbitarna med de torra ingredienserna till en deg.
6. Vänd försiktigt i de frysta hallonen utan att de mosas sönder.
7. Platta ut degen, cirka 3 cm tjock, på ett mjölat bakbord och stansa ut scones.
8. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker.
9. Grädda dem tills de får en gyllene färg i cirka 10 minuter.

tisdag 1 mars 2011

Projekt Damma av mina kokböcker

En av mina svagheter är kokböcker. Min senast inköpta är som den där galet bra skönlitterära boken för mig, den som man inte kan lägga ifrån sig när man väl har öppnat pärmarna. Och jag behandlar den likadant. Släpar med den oftast alldeles för stora och tunga kokboken på pendeltåg, tunnelbana, buss, till min pojkvän, till vänner, och hem till mamma och pappa i Hälsingland.

Men det är ofta jag läser, blir inspirerad och sedan ställer min nyinköpta kokbok i hyllan med de andra. Tar fram och bläddrar i den ibland men ställer sedan tillbaks den igen bland de andra på hyllan.Ibland lagar jag några maträtter ur den men oftast fungerar mina kokböcker mest som just inspiration och läsning. Så jag tänkte skärpa mig.

Hur då? Jo, jag tänkte välja ut en eller två kokböcker åt gången och laga ett antal rätter ur varje, ibland helt enligt recept, ibland med en egen touch. När jag känner mig klar med denna bok/dessa kokböcker så förflyttar jag mig sidledes i kokbokshyllan och väljer ut någon annan.

Först ut är Leila Lindholms Leilas guldkant på vardagen och Per Morbergs Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat.

     Foto: här
Foto: här