Foto: Tina Fallgren
I fredags var det fest på kontoret och då bjöds det på sötsaker! Jag bakade kärleksmums, halloncupcakes och morotskaka. Inte vilken morotskaka som helst, utan världens godaste. Hämtat från Leila Lindholms A piece of cake såklart.
När vi sedan kom tillbaks till kontoret i måndags stod halva kakan kvar i kylskåpet. Den hade stått och gottat till sig och var nu, om möjligt, nu godare. Precis vad man behöver en måndag! Här kommer receptet.
Morotskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja (vi använde rapsolja)
4 1/2 dl rivna morötter
Frostingen:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime/citronsaft
100 gram philadelphiaost
Jag brukar alltid använda upp hela philadelphiaosten, vilket är 200 gram. Det innebär att jag får dubbla på de andra ingredienserna. Men frostingen är ju det allra godaste så snåla inte!
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2.Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.
4. Tillsätt olja och rårivna morötter.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna.
8. Vispa ihop frostingen så den blir krämig. Bred ut över kakan, har du gjort lite extra räcker det till att även fylla sidorna med den. Dekorera alternativt med ett fint strössel.
Foto: Cathrine Beijer
Mums.... Nästan lika som jag gör :-)
SvaraRaderatror du att man kan dubbla satsen och göra i långpanna istället?
SvaraRaderakan man göra kakan gluten fri?
SvaraRadera