måndag 4 oktober 2010

Du missar väl inte Kanelbullens dag?

Foto: Tina Fallgren

I dag nästan på pricken klockan 8 doftade det kanelbullar på hela Centralen. Kanske också på varje konditori, på varje varuhus, på varje fik och i varje hem också. Det är den 4 oktober och det är Kanelbullens dag. Något som gör det legitimt för alla att unna sig en kanelbulle i dag, eller fem. Själv är jag ett större fan av vaniljbullar, så här kommer mitt recept på just vaniljbullar. Jag lovar, du misslyckas inte för är det något jag kan inom bakning så är det vaniljbullar! Knepet? Var inte snål med fyllningen och blanda ner mycket kärlek i smeten.

Tinas vaniljbullar
50 g jäst (för söta degar)
125 gram smör (inte margarin!)
5 dl standardmjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma (köp hela och mortla själv)
14-15 dl mjöl
1 uppvispat ägg + pärlsocker
smör & vaniljsocker till fyllning

Förslag på fyllningar
*smör, strösocker och vaniljsocker
*smör, strösocker och kanel
*smör, strösocker och kardmumma
*smör och nutella
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen.
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
3.Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta.
4. Fyll med något av förslagen nedan, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar. Jäs under bakduk 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna 8–10 min i 250°C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar