söndag 10 oktober 2010

Boef Bourguignon

 Jag bjöd min kusin på en födelsedagsmiddag igår, då blev det givetvis min egna favorit - Boeuff Bourguignon. Perfekt både att bjuda över vänner, mamma och pappa, mormor och morfar. Eller varför inte bara laga till dig själv för att få en hel veckan med lyxiga matlådor? Tänk på att potatis inte är god att frysa, och gör sig sällan bra dagen efter så det passar bättre med ris eller pasta om grytan ska ner i matlådan - men det är såklart en smaksak!

Underskatta inte grytorna. Investera i en gjutjärnsgryta om du inte har någon och låt den stå och puttra medan du fixar med annat. Enklare och godare än så kan det faktiskt inte bli!

 Boef Bourguignon
1,5 kg fransyska eller högrev
2 msk smör
2 st morötter
2 gulalökar
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
(3 msk vetemjöl)
6 dl rött vin
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
ca 2 tsk timjan
1 lagerblad
3 st vitlöksklyftor
20 st smålökar
400 gram champinjoner
2 paket bacon
Soja

1. Skär köttet i tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor och skiva löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra eventuellt över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
4. Häll på vin, vatten och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar ca 1 1/2 timme.
6. Skiva champinjonerna och stek svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan smör och olja och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
7. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Lägg i svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Smaka av med salt, peppar och soja. Servera med ugnsrostad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar