lördag 11 december 2010

Pastasås på cashewnötter!

Idag hade jag lite tid över för kreativitet i köket, då tog jag fram Renée Voltaires senaste bok Salig blandning och hittade en pasta där. Jag valde bort curry, bytte ut hampapastan mot risnudlar, glömde spenaten och uteslöt parmesanost på toppen.


Basen i den här pastasåsen är cashewnötter som jag malde i min elektriska kaffekvarn, det är perfekt om man vill variera grädd- eller creme fraiche baserade såser eller är laktosintolerant. Se till att köpa naturella cashewnötter bara. Nötterna gjorde pastasåsen härligt krämig och söt - bort med grädden och in med cashewnötterna!

I receptet testade jag två av Renées produkter, lantbuljong och kokosolja, båda var väldigt goda och bra inköp. Lantbuljongen var supergod (helt utan konstigheter såklart) och kokosoljan var fantastisk, med förutsättning att du gillar kokossmaken då. Pastan blev härligt krämig och söt med en stark ton av kokos (gillar du inte kokossmaken kan du bara byta ut kokosoljan mot en annan neutral olja som raps). Men de tamarirostade pumpakärnorna på toppen gjorde kanske halva jobbet till den här rätten. Supergott!

Söta cashewnudlar (2 pers)
Välj pasta eller nudlar som du tycker om, vanlig spagetti, quinoapasta, hampaspagetti, risnudlar eller strimla grönsaker och blanda så blir den helt raw!

Pastasås 
1 dl naturella cashewnötter
4 dadlar
2 msk raw kokosolja
1 tsk lantbuljong
lite cayennepeppar
en nypa salt
2 dl vatten
bladspenat
pumpakärnor
Tamari (eller en annans soja)

ev
1 tsk curry
hampapasta
strimlor av morot
blomkålsbuketter

1. Koka pastan enligt anvisning. Om du vill ha i t ex zuccinistrimlor eller morotsstrimlor kan du blanda i de ca 1-2 minuter i slutet av koktiden.
2. Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Om du inte har en kaffekvarn, blanda i alla ingredienser till pastasåsen i en mixer och mixa hop.
3. Lgg i pumpakärnor i en torr stekpanna och blanda i lite tamarisoja. De ska bli lite bubbliga.
4 Blanda ner pastasåsen i den avrunna pastan och strö över pumpakärnorna.

2 kommentarer:

  1. Hej tjejen!

    Ble inspirerad till att kika lite extra, mer än vanligt på René Voltaires hylla på affären här om dagen. Läste ditt inlägg om produkterna du handlat och blev sugen på sockret. Det står ju inte direkt socker på burken men... nu undrar jag om det är så man använder varan?! Vad använder du den till, för det ser så gott ut? Den andra varan ,Misosoppan, ärdet lika dan soppa som man köper till sushi? Hoppas allt är bra / Kram

    SvaraRadera
  2. Vilket fint laktosfritt tips :-)

    SvaraRadera