onsdag 1 december 2010

Julens krydda - saffran

Foto: här
Julens krydda kommer från saffranskrokusen som bland annat växer på Stafva gård på Gotland. Läs ett fint reportage om just detta i SvD. Där går det åt mellan 70 000och 150 000 krokusar för att framställa endast 1 kg saffran, så man förstår ju att priset är högt.

Förra året pratade man om en "chockhöjning av saffranet", på grund av dåliga skördar i Spanien och Irak. Priserna varierar alltid beroende på matvarukedja, enligt SvD, ligger årets priser på Ica Maxi mellan 17 och 25 kronor beroende på märke och på Coop mellan 21 och 26 kronor.

Utdrag från artikel i SvD:
Kryddan trivs med med fisk och skaldjur, päron och valnötter men gör sig också bra i risrätter, bakverk och glass. Mattias Palmqvist löser alltid upp stråna i några droppar sprit eller lite neutral matolja innan han mortlar dem. Det kickar i gång aromerna och gör att de blommar upp ännu mer, förklarar han.
–Fett är en bra smakkamrat, riktigt smör i lussedegen lyfter smaken på bullarna. Men kryddan ska behandlas med respekt. Det är lite som med chili, det är bättre att ta lite mindre i början och tillsätta mer om det behövs.

Kort fakta
Saffranskrokusen tillhör svärdsliljeväxter, blir 8-10 cm hög och härstammar fån medelhavsområdet. Idag odlas den där samt i Irak och USA. Men den trivs även i sydliga Sverige, som man förstår av reportaget. Det är pistillens gula märkesflikar som ger oss saffranet.  

Saffranet är helt klart den dyraste kryddan men det förstår man när man vet att mellan 70 000 - 150 000 blommor ger endast 1 kg saffran. Och allt arbete sköts för hand. Man vet att kryddan odlades i bland annat Egypten år 1500 f. Kr, till Sverige kom den först under 1600-talet.

I Sverige blandar vi i den i saffransbullarna och saffranspannkakan. Men den passar till mycket mer, som risotti, paella eller en fisk- och skaldjurssoppa.

Merläsning
Läs mer om årets saffranspriser här.
Lussebullar, fisksoppa och Paella är bara några av recepten med saffran - se här!

Foto: här
Källa: ne.se (saffranskrokos)
ne.se (saffran)
SvD.se (reportage)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar