lördag 6 november 2010

Lövbiff med gräddsås och potatis


I Emma Hamberg och Anette rosvalls bok ""Husmorsorna" skriver Emma att i deras hem äter de blodig biff med bea, ponnes och tomatsallad med mycketlök varje fredag, som en traditon. Anledningarna är att det går fort, det är lika gott varje vecka, man blir "tokmätt och toklycklig" och man slipper fundera ut vad man ska laga varje fredag.

Hemma hos mamma och pappa var det här vår motsvarande rätt, egna pommes med lövbiff i egengjord gräddsås, galet gott!

Mammas fredagsmiddag
potatis
lövbiff
gul lök
champinjoner
grädde
soja
salt
peppar
köttbuljongtärning

1. Sätt på ugnen, ca 200 grader. Skär potatisen i tunna strimlor (desto tunnare, ju snabbare går det!), lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja.. Krydda med salt, soja, timjan och vitlök. Sätt in plåten långt upp i ugnen så att det går så snabbt som möjligt!
2. Hacka löken och skär champinjonerna, stek i olja. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.
3. Strimla lövbiffen och stek. När det är klart, blanda ner lök och champinjoner och häll på grädde. Smaksätt med soja, lite köttbuljong, salt och peppar.
4. Servera ihop med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar