lördag 13 november 2010

Leilas fantastiska kärleksmums

Foto: Tina Fallgren

Kärleksmums är barndom för mig. Mamma bakade alltid dessa kakor till alla födelsedagskalas, både för enkelheten, för att det är fantastiskt gott och det är få som kan motstå en nybakad kärleksmums med en krämig glasyr. Här kommer Leila Lindholms recept från boken A piece of cake, jag gillar speciellt den här glasyren eftersom den inte blir så sö utan får en smak av mörk choklad och kaffe. 

Det gör inget om man råkar göra för mycket eftersom kärleksmums gå utmärkt att frysa in, lägg i en låda med bakplåtspapper emellan bara.

Kärleksmums (1 plåt)
5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (eller välj mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)

Glasyr och garnering: 2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål och blanda försiktigt ner i äggsmeten.
4. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
5. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Hacka knäckchokladen (eller den du valt) grovt och strö över smeten.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter, prova med en sticka så att den blir klar men inte torr. Låt svalna.
9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.
10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.
11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar