onsdag 30 juni 2010

Färskpotatis - bra snabbmat

Foto: Tina Fallgren När det är sommar och varmt vill man inte stå inne i köket och laga mat, men man vill fortfarande äta god mat. Se till att koka mycket av färskpotatisen så kan du lätt tillaga den dagen efter.

Så gör du: Skala potatisen och lägg i en varm stekpanna där du har smält smör och blandat med olja. När potatisen är stekt, blanda med dill, salt och peppar. Pressa citron över. Det här är helt perfekt att äta till pepparlax!

tisdag 29 juni 2010

Räksallad

Foto: Tina Fallgren Jag hittade den här salladen i "Sommarmat", bilaga till Aftonbladet (se bild). Jag har själv inte gjort exakt den här, men någon liknande som blev jättegod. Gillar du inte lime kan du byta ut mot citron.

Räksallad (4 pers)
500 gr räkor
2 avocado
1 söt mango
1 knippa rädisor
sallad
3-4 msk olja
citronsaft ca 1 msk
salt och peppar

Marinad:
1 msk olja
2 msk pressad lime
1/4 tsk cayennepeppar (byt ut mot lite färsk chili istället om du vill)
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad koriander (byt ut mot basilika om du vill)

1. Skala räkorna och lägg i en plastpåse med marinaden. Låt ligga i kylskåpet ca 1 timme.

2. Skär avocado och mango i tärningar, skär rädisorna i skivor. Blanda alla ingredienserna i en skål till salladen i en skål.

3. Blanda ihop olivolja, limesaft oc salt och peppar och ringla över salladen. Strö över de marinerade räkorna.

Jordgubbsfrossa!

Foto: Tina FallgrenI dessa sommartider är det bara att passa på - ät så mycket jordgubbar det bara går!
För att variera kan du blanda gubbarna med annat än florsocker, som cest från citron- eller limeskal eller balsamvinäger. Servera till en god gräddglass, ät istället för godis eller blanda ner i en sallad.

söndag 27 juni 2010

Världens godaste sommartårta

Foto: här Den här tårtan är, utan att överdriva, världens godaste sommartårta. Mamma brukar göra den varje sommar och det blir sällan någon bit över, trots att man har ätit massor med mat innan.

Mammas sommartårta
2 dl florsocker
75 gram smör
5 ägg
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
2 dl socker
4 dl grädde
2 liter jordgubbar

1. Smöra ett bakplåtspapper.
2. Rör ihop florsocker och smör.
3. Separera äggulor från äggvitorna. Tillsätt äggulorna, en i taget, i socker och smörblandningen.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Tillsätt mjölk.
5. Bred smeten över det smörade bakplåtspappret.
6. Vispa äggvitor hårt till det blir ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa hårt. Tillsätt resten av sockret och vispa mjukare. Bred över marängsmeten över den andra smeten.
7. Grädda allt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
8. När den är klar, låt den svalna och dela kakan i två delar.
9. Vispa grädde och bred den ena delen och lägg skivade jordgbbar på den. Placera sedan den delen utan grädde och jordgubbar på den andra, så att tårtan får två lager.
10. Dekorera nu med ett tunt lager med grädde jordgubbar på tårtan.

Vit chokladmousse med bär

Foto: Tina Fallgren
Efterrätter är alltid gott och passar alla dagar i veckan.
Det här receptet på vit chokladmousse passar perfekt för sommaren eftersom det bara är att gå ut trädgården och plocka sina bär. Vi åt blåbär och jordgubbar med lite lime till.

Vit chokladmousse
100 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 st ägg
valfria bär med eventuellt florscker att blanda med

1. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
2. Vispa under tiden grädden tjck.
3. Vispa ägget hastigt och häll ner den smälta chokladen under fortsatt vispning.
4. Vänd försiktigt ner grädden och fördela smeten i fyra glas. Låt stå i kylen minst tre timmar eller över natten. Toppa med bär som du har blandat med lite florsocker (om det behövs).

torsdag 24 juni 2010

Midsommarkrönika

I går gick min krönika om midsommarmat i Söderhamns Kuriren.

Svensk husmanskost på midsommar

Vi svenskar har de senaste decennierna varit väldigt öppna för att släppa in nya matkulturer i vårt kök. Rätter som italiensk risotto, mexikansk tacos, ungersk gulasch och japansk sushi har fått självklara platser i våra mathjärtan (och magar).

För att inte tala om pizzan som idag princip kan räknas till den svenska husmanskosten, iallafall på söndagarna. Och peston, fetaosten och ayvar relishen hanterar vi som om vi vore uppväxta med dem.

Men det finns två dagar varje år när det känns otänkbart för oss svenskar att servera en indisk korma eller en thailändsk röd currygryta – på julafton och på midsommarafton. Helt plötsligt blir vi otroligt svenska smaklökarna och vill bara hänge oss åt våra nordiska smaker. Rökt, inlagt och gravat. Och till det är det färskpotatis med den största klicken smör och en söt jordgubbstårta som gäller, ingenting annat.

Den här konservatismen påverkar i allra högsta grad även drycken, för vem skulle komma på att dricka någonting annat än svensk snaps på midsommar till Helan går?

Matnörd som jag är gör sådant här mig lite lycklig, lika lycklig som stolt blir jag över de svenska smakerna när jag läser Jamie Olivers senaste kokbok Jamie does. Han gör sex matresor och en går till Stockholm. Och såklart älskar han de svenska smakerna, han till och med rekommenderar surströmmingen (om inte för smaken så för helhetsupplevelsen som lukten ger).

Jamie beskriver oss svenskar som bland de bästa i världen på att konservera mat och han använder ord som ”intelligent”, ”stilfullt” och ”rent” om den svenska husmanskosten. I en intervju berättar han att den svenska matkulturen var den som överraskade honom som allra mest.

Även om jag själv älskar en krämig risotto, äter tacos vissa fredagar och använder min gjutjärnsgryta för att tillaga en god gulasch är det svenskt som gäller på midsommar.
Så imorgon drar vi upp färskpotatisen ur landet, öppnar sillburken och sockrar på jordgubbarna lite extra.
Det är ju trots allt bara midsommar en gång om året.

Trevlig och smaklig midsommar!


Midsommarmat - i sista minuten

Foto: här Midsommar är för mig att umgås med vänner och familjen. Och givetvis att äta god mat. Men god mat behöver inte vara krångligt, snarare tvärtom!

Köp färskpotatis och smaksätt så blir det en ljuvlig potatissallad, här har du flera tips. Eller gör min favorit.
Eller ät färskpotatisen i sin enkelhet. Till en pepparlax med romsås, en räkröra, grillat kött/grillade grönsaker och/eller till den svenska sillen. Lägg gärna några extra kronor och köp en riktigt god sill.

Och glöm för all del inte tårtan! Eller varför en underbar Blueberry cheesecake?
Om det inte hinns med, skär upp jordgubbar eller andra bär och frukt, blanda eventuellt med lite florsocker och ät tillsammans med vaniljglass - mer sommar än så kan det ju faktiskt inte bli. Blanda gärna lite muskovadosocker eller balsamvinäger med jordgubbarna för att få en annorlunda smaksättning.

onsdag 23 juni 2010

Färskpotatis

Foto: härMed de bästa råvarorna behövs väldigt lite arbete - som färskpotatisen. Något man kan äta så mycket att man blir trött på framåt augusti, för att låta suget komma tillbaks till nästa år. Det första receptet hittade jag på DN och det andra på Arla.

Smörstekt potatis½ kg kall kokt färskpotatis
10 rejäla dillvippor
salt
rapsolja och smör
1 krm strösocker
salt, vitpeppar
Den gröna stjälken av 2 färska gula smålökar, skuren rakt över i ringar

1. Skrubba jämnstora potatisar. Häll kokande, saltat vatten över. Lägg i dillstjälkarna och koka 15 minuter eller precis så länge att potatis är mjuk rakt genom. Spola av och låt den svalna. Detta kan med fördel göras dagen innan.
2. Dela potatisarna i lagom munsbitar. Stek dem i en blandning av smör och rapsolja, smaksätt med socker (ger en fin stekyta), havssalt och nymalen vitpeppar.
3. När potatisen är nästan färdig lägger du i lökringarna och steker färdigt. Servera genast!

Smörslungad färskpotatis 8 port

2 kg färskpotatis
50 g rumsvarmt smör
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök

1. Borsta och koka potatisen 15-20 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Klicka i smöret och rör i dill och gräslök. .

tisdag 22 juni 2010

Matnörd?

Matnörd? Gå in på DN och gör deras mattest här.

söndag 20 juni 2010

Svensk husmanskost - Pyttipanna

Foto: Tina FallgrenDet är lätt att inspireras av andra matkulturer men vi får inte glömma bort att vara stolta över vårat eget matarv. I Jamie Olivers senaste kokbok Jamie Does har han ägnat ett helt kapitel åt svensk mat.

"Most people don´t realize Swedish food is a force to be reckoned with, but it absolutely is, and I hope the recipes in this chapter convince you of that. I was blown away by the clean, refined flavours I found. Their long, harsh winters have made the Swedes some of the best preservers in the world, and that comes through in their hero ingredient and dishes, from the delicate flavours of gravadlax, to their mind-blowing array of pickles and their delicious smoked meats."

Jamie Oliver beskriver pyttipanna som brilliant everyday dish, eftersom det handlar om att slänga ner det man har hemma i stekpannan. Byt ut korven mot en köttbit, blanda ner de grönsakerna du har hemma eller gör den vegetarisk och blanda ner lite pesto. Här är det bokstavligen bara din fantasi och ditt kylskåpsutbud som sätter gränserna.

Pyttipanna
några potatisar
en korvbit (med hög kötthalt), antingen falukorv eller någon smakstark som kabanoss eller choritzo
bacon
lök
gärna rotfrukter och /eller grönsaker
Till servering: rödbetor, inlagd gurka och ägg

1. Skär potatisarna i tärningar och råstek i smör och olja tills de börjar bli mjuka. Det går utmärkt att använda gårdagens kokta potatis. Vill du ha med rotfrukter kan du steka med de med potatisen, även de i tärningar.
2. Stek med löken tills den blir mjuk. Blanda sist ner korven och baconen och stek med.
3. Blanda sist ner persilja. Stek ägg och servera till. Det är jättegott att blanda ner grönsaker. Till exempel genom att blanda ner en tomat i bitar får du in en syrlig smak.

torsdag 17 juni 2010

Renande livsmedel

Foto: här
Källa: Sund.nu I Helen Fosters nya bok boken Detox - 14 kurer för energi och harmoni listar hon livsmedel som har en renande effekt på oss. Genom att få i sig 4-5 portioner varje dag kan man uppnå en detoxeffekt. Eller så har man det i åtanke och försöker få i sig dessa livsmedel lite då och då.

Äpplen innehåller c-vitamin, quercetin och antioxidanter, detta har en minskande effekt på fett- och kolesterolvärdena. Fibern pektin binder tungmetaller i tjocktarmen och stimulerar utsöndringen av dem.

Avokado innehåller antioxidanten glutation som bekämpar fria radikaler.

Kronärtskocka ökar produktionen av galla som vi behöver för att transportera ut gifter ur kroppen.

Rödbetor är blodrenande och innehåller metionin som sänker kolesterolvärdena och rensar ut naturliga slaggprodukter ur kroppen. Ämnet betanin hjälper levern att bryta ner fettsyror snabbare, vilket minskar leverns belastning.

Vitlök innehåller allicin omvandlas till ett svavelbaserat ämne i kroppen. Gifter som kvicksilver, vissa tillsatsämnen och kemiskt framställt östrogen binds till svavel och kan på så vis utsöndras. Svavel hjälper också kroppen att förbli basisk.

Alfalfagroddar innehåller mycket kostfibrer och kan binda till sig gifter som läkemedel och tillsatsämnen. Innehåller även mycket mineraler, aminosyror och fettsyror som är bra för avgiftning.

Sparris innehåller c-vitamin, fibrer och antioxidanten rutin samt glutation.

Bananer innehåller mycket mineraler och kan minska vårt upptag av tungmetaller. Innehållet av kalium reglerar vätskebalansen i kroppen.

Paranötter innehåller selen som är renande och kan minska fria radikaler som bildas i kroppen. Endast två paranötter ger dagsbehovet av selen.

Morötter innehåller alfa- och betakaroten som suger upp tungmetaller ur kroppen. De minskar dessutom kolesterolvärdena i blodet, vilket även minskar risken för åderförkalkning.

Ägg innehåller lecitin som förbättrar fettomsättningen i kroppen, något som är stärkande för levern.

onsdag 16 juni 2010

Hälsosamma smoothies

Foto: här Sanna Ehdin har tidigare bland annat skrivit Den självläkande människan, nu är hon aktuell med sin nya bok Sannas smoothies: för den självläkande människan. I den hittar du hälsosamma smoothies som både är näringsrika och enkla. Kanske något för sommarfrukosten under semestermånaderna? Eller istället för en middag de varmaste dagarna. Jag tyckte att Midsommardrömmen lät otroligt god.

Midsommardröm (1 port)
1 dl jordgubbar
saften av 1/2 citron
1/2 tsk kardemumma
1 msk mascarpone
1 msk proteinpulver
2 dl vatten

Skölj och snoppa jordgubbarna. Lägg dem i mixern och pressa ner saften av citronen. Tillsätt övriga ingredienser och mixa väl.

Källa: DN

Onsdagslyxig räkröra

Foto: Tina FallgrenDet är så enkelt att blanda ihop sin egen räkröra att ingen borde köpa de färdiga alternativen. Jag gav den namnet onsdagslyxig eftersom smaken känns just lyxig, och när behöver man det mer än på en onsdag?

Om du köper färdigskalade räkor kommer du inte i närheten av den smaken man får när man skalar själv. Men all möda du lägger ner på skalandet får du igen sedan när maten ligger på tallriken, det lovar jag! En annan smaksättning kan vara med pepparrot.

Räkröra
Frysta räkor med skal
lättcreme fraiche
vit ishavsrom
citronjuice
dill

1. Koka potatisen och skala räkorna.
2. Blanda ihop creme fraiche, dill, citronjuice och vit ishavsrom. Blanda ner räkorna och smaka av med salt och peppar.
3. Servera med en god sallad. Min sallad bestod av spenat, tomater, färsk lök och alfalfagroddar.

måndag 14 juni 2010

Min sommartårta

Foto: Tina FallgrenDen här tårtan är både billig, enkel och supergod - alltså perfekt för alla fester i sommar. Det är viktigt att du följer instruktionerna när det gäller marängen så att den blir sådär härligt seg och god.

Min sommartårta
6 äggvitor
ca 3,5 dl socker
grädde
färska jordgubbar
frysta björnbär

1. Sätt ugnen på 180 grader. Om du använder frysta bär kan du ta upp de för tining och blanda med lite syltsocker. Skär även de färska jordgubbarna och blanda med lite syltsocker.
2. Separera äggvitan frågan gulan. Det gör du bäst när äggen är kalla. Vispa äggvitan till ett hårt skum.
3. Blanda i sockret lite i taget, vispa ner hälften av sockret under hård vispning, och resten med mjuk vispning.
4. Lägg ett bakplåspapper på en plåt och bred ut marängen, gärna med lite högre kanter.
5. Sätt in i ugnen och på den lägsta nivån och sänk temperaturen till 150 grader. Låt den vara inne i ca 75 min. När den är klar, låt den stå och svalna.
6. Vispa grädden och bred ut den över marängen precis innan servering. Lägg sedan på massor med frukter och bär, välj det du tycker om.

Mammas älgstek

Foto: Tina FallgrenMammas älgstek har varit min favorit så länge jag minns. Bjuder du på den här vid nästa middag lovar jag att du blir populär!

Mammas älgstek 4 pers
ca 1-1,5 kg älgstek
soja
salt och peppar
grädde (40%)

1. Bryn älgsteken i i smör och olja i en gjutjärnsgryta så att den får en fin stekyta. Sänk sedan plattan till 1:an och låt den långsamt bli klar. Vänd på den emellanåt, det tar cirka 4 timmar.
2. När den är klar, låt den svalna lite och skär den sedan i skivor.
3. Blanda ut spadet i gjutjärnspannan med soja och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner köttet. Du kan även krydda med enbär.
3. Servera med potatis i någon form, vi åt med hasselbackspotatis.
Förslag på tillbehör: rårörda lingon, murkelstuvning, smörstekta kantareller coh en sallad.

fredag 11 juni 2010

Pizzainspiration

Foto: här
Tänkte du baka pizza ikväll? Hoppa över köppizzorna och gör din egen!
Hämta inspiration här, SvD har lagt ut några recept från Leila Lindholms senaste kokbok One more slice på pizzadeg, tomatsås och några fyllningar.

Bokus kan du läsa ett provkapitel, jag tycker att Pizza gino med bär, ricottaost, basilika och choklad som fyllning ser väldigt god ut.

Eller besök Frederik Zälls blogg Lyxlagat, han har lagat en Pizza frutti di mare.

Varma hjortron med glass

Foto: härJag fastnade för ett uppslag om hjortron i boken Mat att äta minst en gång i livet av Åsa Swanberg och Malou Holm. Jag minns Härjedalens sensomrar/tidiga höstar när myrarna lystes upp av de oranga bären. Hela familjen både åt och plockade och det som blev kvar fryste vi in för att sedan servera varm till kall gräddglass. Det är fortfarande bland det godaste jag vet.


Gör såhär: Värm upp hjortron och blanda ner socker, smaka av. Häll över de varma hjortronen över den kalla glassen precis innan servering.

torsdag 10 juni 2010

Minnesresa med Bombay snacks

Foto: härMinnet och doftsinnet ligger väldigt nära varandra. Plötsligt kommer en doft och du förflyttas till mormors kök, en skolutflykt i lågstadiet eller som i det här fallet - en Indienresa.

Jag besökte butiken Lanka te och kryddor idag. Bredvid disken stod en stor burk med etiketten Bombay snacks. En blandning av pinnar (vete) nötter och linser med smak av bland annat curry. Byt ut sourcreamchipsen mot de här heta och salta snacksen till nästa fest.

Besök butikens hemsida här och se hela deras utbud av bland annat kryddor och te.

tisdag 8 juni 2010

Grön sallad

Foto: Tina FallgrenBlanda ihop en god sallad till en grillad köttbit och sommarmiddagen är klar! Alfalfagroddarna och solrosskotten ger en frisk och god smak så snåla inte, plus att det är väldigt nyttigt.

Grön sallad
Blanda ihop:
spenat
grön paprika
färsk lök
solrosskott
alfalfagroddar
majs
mozzarellaost
basilikapesto

Mattips för ugnen

Foto: här
Ibland behöver man slänga ihop något snabbt, när man inte har tiden, orken eller lusten att stå i köket. Då är ugnen perfekt! Här kommer några tips.

Ett enkelt sätt är att tillaga någon basrätt och tillsätta något piffigt. Som kräftor i en sparrissoppa, soltorkade tomater, oliver och fetaost i köttfärsbiffarna, blanda ner pesto med salladen eller servera pannkakorna med en egengjord sylt. Man behöver inte komponera ihop en ny maträtt varje gång man ställer sig i köket.
Läs mer om smaksättningar här.

Kött:
- Köttbullar och köttbiffar blir jättegoda i ugnen. Blanda, forma och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Vill du ha stekyta är det bara att steka på efter. Kolla här.
- Bjud mamma på en god köttfärslimpa, kanske med en ny spännande ingrediens som soltorkade tomater, oliver, fetaost eller bacon.
- Även lax och kyckling kan tillagas i ugnen. Laxen ska ha en innertemperatur på ca 48 grader och kycklingen på 72 grader (använd stektermometer).
- Kyckling i ugn: skär ett snitt på kycklingfiléerna, lägg i en god ost och linda med bacon. Låt den bli klar i ugnen och servera med en god sallad och en ädelostsås.
- Grekisk pyttipanna är galet gott, och perfekt till tjejmiddagen!

Rotfrukter:
- Att rosta rotfrukter är otroligt gott. Blanda ihop de du tycker om: potatis, sötpotatis, rödbetor, palstenacka, morot, kålrot. Här har du två recept i tidigare inlägg. Servera med en god röra som fetaostkräm, myntayoghurt eller pestokräm. Läs tidigare inlägg här.

Grönsaker:
- Blanda ner grönsaker som du tycker om i en form, ringla över olja och salt och låt det bli klart i ugnen. Tips är aubergine, zuccini och tomater. Servera med en god röra. Vill du ha kött till kan du lägga in laxen eller kycklingen i ugnen också.

Paj:
- Enkelt och gott. Min favorit är att använda sojamjöl istället för vetemjöl, det blir proteinrikt, smakfullt och gott (2 dl sojamjöl + 100 g smör), som en tacopaj.

Gratänger:
Gör en gratäng med potatis, pasta eller grönsaker. Strö över någon god ost.
Om du gör en potatisgratäng och vill ha kryddstarka korvar till är ett tips att lägga de på galler ovanför potatisgratängen i ugnen. Fettet med en massa goda smaker kommer att droppa ner och potatisgratängen kommer att bli himmelskt god.

Övrigt:
Pizza är ju lämpligt att göra om man är många. En pizzadeg fixar du snabbt iordning själv. Recept här, glutenfri här. Om du inte orkar eller hinner baka kan du enkelt göra en tortillapizza. Pizza är även perfekt när man behöver göra en kylskåpsrensning.
- En egen tomatsås av ugnsrostade grönsaker är jättegott och en bra bas till mycket. Gör den när du får tid och frys in. Sen är det bara att slänga ihop en snabb pastasås, blanda med köttfärsen eller kycklingen. Receptet hittar du här.
- Ugnspannkaka: med äpplen och lingongrädde till.
- Imponera med en god ostsufflé till förrätten, här är receptet på min pappas.

lördag 5 juni 2010

Grilltips

Foto: här Här kommer några tips inför alla sommarens grillningar, för att få köttet så bra som möjligt:

1. Låt det ta tid. Börja inte grilla förrän lågorna lagt sig och det är en stilla glöd i vit-grått kol. En halvtimme är ofta lite för optimistiskt.

2. Välj stora köttstycken framför skivor eftersom det blir saftigare och godare.

3. Stektermometer är väldigt bra att ha för att få köttet saftigt och gott.

4. Vänd inte maten hela tiden, det gör att köttet blir torrare.

5. Istället för att lägga upp köttet på en kall tallrik så kan du avvara ett svalt hörn på grillen där du lägger allt som är färdiggrillat.

6. För att korta ner grilltiden, förstek köttet i ugnen på 125 graders värme tills köttets innertemperatur ligger på 56-57 grader. Grilla det sedan en stund så att det får fin färg och god smak.

Grader:
Fisk och skaldjur: 50 grader.
Nötkött och lamm: 60 grader.
Griskött: 65-70 grader.
Kyckling: 70-72 grader.

Källa: SvD/Tasteline