lördag 27 mars 2010

Raw bovetegröt

Foto: Tina Fallgren
Raw bovetegröt
1 dl bovete, blötlagt
1 dadel
1 äpple, i mindre bitar
kanel

1. Blötlägg bovetet över natten: lägg det i en skål med tre gånger så mycket vatten. På morgonen sköljer du bort slemmet som bildats.
2. Mixa bovete med vatten.
3. Mixa med dadeln och äpplet.
4. Ät med kanel. och ev mjölk.

torsdag 25 mars 2010

Läs om mangostanfrukten

Foto: här
Jag har skrivit en artikel om mangostanfrukten på nättidningen sund.nu.
Gå in och läs här.

Glutenfria detoxkakor!

Foto: Tina Fallgren Idag gjorde jag detoxkakor ut min kokbok Gå ner i vikt och rena kroppen med Detox av Ulrika Davidsson.

Jag mixade mandlarna i en elektrisk kaffekvarn. Jag använde varken fikon eller kanel, men kompenserade med lite mer aprikoser och dubbelt så mycket kardemumma. När du använder just kardemumma, se till att använd hel som du maler själv eftersom färdigmalen som du köper på affären har tappat mycket smak.

Detoxkakor
3 dl mandelmjöl
1 1/2 dl naturella cashewnötter
100 gram torkade fikon
50 gram osvavlade aprikoser
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
50 gram rumstempererat smör
1 msk vatten

1. Mixa mandlarna till ett mjöl, i en mixer eller i en elektrisk kaffekvarn.
2. Hacka cashewnötterna, fikonen och aprikoserna och blanda med mandelmjölet.
3. Blanda med kryddorna, smör och vatten.
4. Forma till en rulle och lägg in i kylen en halvtimme. Ett tips är att rulla det i plastfolie.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Grädda i ca 7 minuter.
7. Låt kakorna svalna lite och servera med ett gott te!

onsdag 24 mars 2010

Vad är raw food?

Foto: här Inom Raw food hettar man inte upp råvarorna över 42,5 grader för att bibehålla så mycket av näringen i kosten. Maten tillagas av grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, torkad frukt, frön, nötter, alger, skott, viss säd, honung, kallpressade oljor´och mjölksyrade grönsaker (opastöriserade).

Sältan kan komma från ett oraffinerat havssalt, en soja som inte har pastöriserats som Tamari och Nama shoyu eller alger som spirulina, arame eller Ao nori. Kryddor och örter
smaksätter man maten med, och till efterrätten kan man använda sig av en raw kakao.

Recepten är allt annat än tråkiga, oftast otroligt kreativa. Vad sägs som zucchinispaghetti med nötsmör, tacos på nötter istället för kött, en rödbets- eller avocadosoppa, sötpotatisnudlar med jordärtskocksdressing, Rawfillibabba cheesecake eller mangoglass.

Varifrån får man näringsämnena?
Protein finns i små mängder i både frukter och grönsaker men kommer främst från nötter, frön, groddar, mandel och vissa sädesslag. Här behöver man inte oroa sig för dåliga kolhydrater eftersom de flesta är långsamma och kommer från bra källor som grönsaker, frukt och säd. Fettet kommer från kallpressade oljor , nötter och frukter som avocado.

Både solroskärnor och pumpakärnor innehåller zink och järn hittar du i gröna bladgrönsaker, torkade aprikoser och jordgubbar.

Om du enbart äter en kost på raw food innebär det en otroligt strikt vegan-kost. Det gäller då att man kompletterar med kosttillskott av både B12 och B6. De livsnödvändiga vitaminerna A, C & E hittar du i både grönsaker och frukt.

Källor: Raw food på svenska av Erica Palmcrantz & Peace, Love and Food av renée Voltaire samt på tidningen Allt om mat.

tisdag 23 mars 2010

Tomatpasta med valnötter

Foto: här
Gjorde min tomatpasta idag med små ändringar. Jag bytte ut peston mot basilikapesto och använde väldigt lite creme fraiche. Så hackade jag en näve med valnötter och strödde över. Enkelt och gott!

måndag 22 mars 2010

Fruktgröt med ingefära

Foto: Tina Fallgren Dagens frukost blev en fruktgröt på kiwi, banan och äpple. Jag mixade frukterna i just den ordningen och smaksatte med lite riven färsk ingefära och det blev otroligt gott!

söndag 21 mars 2010

Tacos inlindad i salladsblad

Foto: Tina Fallgren Idag blev det en vegetarisk tacos där jag bytte ut tortillabröden mot salladskål. Idén hittade jag i kokboken Raw food av Ulrika Palmcrantz, jag blev postivt överraskad - både nyttigare och godare. Lite svårt att få det att hålla ihop bara.

Min tacos
1. Koka färdig mix med tacokryddad sojafärs (som du hittar på taco-hyllan i affären) med 2 dl tomatkross och 1 dl vatten. Gillar du stark mat så kan du hacka ner lite chili eller blanda ner lite cayennepeppar.
2. Hacka tomat, paprika och öppna en burk med majs. (Man behöver inte ha hela grönsaksdisken till tacos, ta de grönsakerna du har hemma eller välj ut de du tycker bäst om)
2. Lägg ut salladsbladen, lägg på sojafärsen, grönsaker och klicka på tacosås och creme fraiche. Rulla ihop och ät.

fredag 19 mars 2010

Raw food frukost - fruktgröt

Foto: Tina FallgrenIdag blev frukosten en fruktgröt, direkt hämtad ur Ulrika Palmcrantz Rawfood på svenska. Jag mixade ett äpple och en kiwi, för det var vad jag hade i min fruktskål. Toppade med kanel och linfrön. Jättegott!

Ulrikas recept på fruktgröt:
Söt morgongröt: 1 banan, 1 äpple & 1 päron.
Fruktgröt med selleri: 1 selleristjälk, 1 kiwi, 1 litet äpple & 1 päron.
1. Mixa ingredienserna och toppa med kanel och linfrön.

torsdag 18 mars 2010

Fixering kring datummärkningen

Foto: Tina Fallgren

I det sjunde programmet av Landet brunsås tar de upp om datummärkningen på våra matvaror. Vi har inte kunskap att själva kunna avgöra kvaliteten på matvarorna, eftersom vi har ett bäst före datum på det mesta idag. Istället låter vi myndigheterna göra det åt oss. Det är kanske också därför vi slänger 6 kilo mat per hushåll i veckan i Sverige.

Att stå vid diskhon och hälla ut god mjölk på grund av mejeriernas stämpel innebär att man själv inte känner sig inblandad i sitt eget liv. Detta säger Fredrik Lindström, populärhistoriker, och grundar det på att vi därmed låter någon annan ta beslutet istället för att själv våga lukta på mjölken och avgöra. Detta trots att stämpeln bara ska fungera som en vägledning.
- Det står bäst före men vi läser giftig från och med eller nåt sånt, säger han.

Programledaren Lotta Lundgren ställer några frågor till kostekonomen Anna Sjögren.
Hur gammal mjölk kan jag dricka?
- Häller du upp mjölken, luktar på den och känner att den luktar gott, då är det okej att dricka den, säger Anna.

Om det råkar bli så att jag dricker lite sur mjölk, vad händer då?
- Dels kommer du tycka att det smakar väldigt illa. Det är det första för människan är ju faktiskt utrustad med skyddsmekanismer som är för att vi inte ska äta gammal mat och bli dålig av den. Men om du dricker mjölk som är några dagar för gammal så kommer du inte må illa, utan du kommer klara dig, säger hon.

Anna Sjöholm berättar även att våra ägg datummärks efter EU:s märkningsregler, som i sin tur räknar med att vi ska förvara äggen i rumstemperatur. Vilket de flesta inte gör. Förvarar du dina ägg i kylskåpet så håller de sig alldeles utmärkt en månad till efter datummärkningen. Så släng inte ägg för att en stämpel säger det. Om däremot köttfärsen har fått en grå färg så är det bäst att slänga den eftersom köttfärs är känslig för olika bakterier. Men det är givetvis bäst att inte köpa mer än man äter.

Lotta Lundgren träffar även Mats-Eric Nilsson, författare till Den hemlige kocken och Äkta vara.
- Som konsument gillar man inte livsmedel som blir gamla eller dåliga. Sånt som möglar eller blir hårt eller ruttet eller något. Men jag tycker också att man ska fundera över sånt som aldrig blir gammalt eller sånt som har väldigt bra hållbarhet, säger han.

Han visar upp en förpackning med Kavli räkost och konstaterar att den har en hållbarhet på över ett år. Svaret är konserveringsämnen och pastörisering.

onsdag 17 mars 2010

Äppelpaj med nötter

Foto: Tina FallgrenSkär ner ett äpple i mindre bitar och hacka valnötter och mandlar. Blanda sedan ihop med smör och kanel i en form och låt det stå inne i ugnen tills äpplena är lagomt mjuka.

Vispa grädde och blanda med äkta vaniljsocker och servera till.

tisdag 16 mars 2010

God avocadoröra

Foto: Tina FallgrenIdag testade jag avocadoröran som jag åt hos Renée Voltaire, läs om det här.
Här kommer ingredienserna i ungefärliga mått.

3 mogna avocado
5 färska dadlar
2 cm röd chili, hackad
saften av 1 lime
1 vitlöksklyfta
lite salt och torkade korianderblad
Skär ner allt och blanda. Jag skalade även dadlarna men vet inte om det är nödvändigt.

måndag 15 mars 2010

Min tomatpasta

Foto: Tina FallgrenI min tomatpasta är det tomat i tre former; pesto, soltorkad och färsk. Bra snabbmat!

Tomatpasta
pasta
tomat
soltorkade tomater
pesto av soltorkade tomater
creme fraiche
chili
paprika
champinjoner
Salt & peppar

1. Koka pasta och stek champinjonerna.
2. Skär tomat, paprika och chili och stek med champinjonerna.
3. Blanda i pesto och klipp ner soltorkade tomater. Blanda med creme fraiche.
4. Vänd ner pastan.
5. Servera med mycket svartpeppar.

söndag 14 mars 2010

Blueberry cheesecake

Foto: härHär kommer ett recept från Leila Lindholms bakbok A piece of cake. Kakan är mäktig men underbart god. Perfekt att bjuda sina vänner på, den blev populär bland mina iallafall. Baka och njut!

New york blueberry cheesecake 1 kaka
300 gram digestivekex
150 gram smör
600 gram philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit kvalitetschoklad
1 1/2 dl färska eller frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen och blanda med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8. Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad (eller i micron) och blanda ner chokladen i smeten.
9. Häll smeten över den förgräddade kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Om du inte vill att kakan ska bli så mörk så kan du täcka över med alumminiumfolie.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

torsdag 11 mars 2010

Så luras vi att handla i mataffären

Foto: härHär kommer ytterligare ett inlägg från matprogrammet Landet brunsås (avsnitt 5). Erik Haag går runt i en mataffär tillsammans med Jens Nordfält, doktor i butiksmarknadsföring, och får en lektion i hur vi luras att komma ut med mer varor från affären än vi från början hade tänkt.

De flesta mataffärerna bygger på samma grundstruktur men det skiljer sig lite mellan större och mindre. I de senare placerar man ofta frukt och bröd först eftersom det både doftar gott och ser frestande ut med färger. I större affärer placerar man ofta ett hinder vid ingångens mitt. Båda placeringarna har syftet att förhindrar att kunderna springer igenom mataffären och endast handlar mjölkpaketet och skinkar som de kom dit för att handla.

Eftersom affären vill exponera så många varor för oss kunder som möjligt är inte affärerna uppbyggda i en lång korridor, istället får vi gå i kringelkrokar för att komma fram med en stor vagn. Ofta är korgar utplacerade på höger sida (de flesta av oss är högerhänta), från vilka vi lätt kan plocka på oss ett paket billiga värmeljus.

En så kallad gavelexponering innebär att en gavel på en hylla fylls av en enda produkt, exempelvis ketchup av ett visst märke. Vi får uppfattningen att just den här varan är billigare och resultatet av detta enkla trick blir att vi väljer just det märket. Det är ett exempel på ett av affärernas bästa säljknep.

E n så kallad ”hyllvippa” (se bild), en informationslapp som sticker ut från hyllan, ökar försäljningen av en viss vara med 30-40 % jämfört med om det inte skulle finnas någon till just den produkten.

Pasta Carbonara

Foto: här Översättningen är kolarhustruns pasta som kommer från svartpepparns färg, som man maler över pastan precis innan serverng. Vill du kan du givetvis låta baconen rinna av på hushållspapper men det blir god smak av att blanda ner lite av fettet i äggblandningen eftersom mycket smak sitter i fettet. Tänk på att baconet är salt, så desto mer bacon du använder desto mindre salt behövs. För ett vegetariskt alternativ, välj sparris eller vegetariskt bacon.

Det finns otroligt många varianter på denna maträtt, så det är bara att välja någon som man tycker om. Här kommer min variant!

Pasta Carbonara 4 port
ca 400 gram pasta
1 paket bacon, nedskuren
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
2 äggulor
ca 3 msk grädde
ca 1 dl parmesan (budgettips: det går bra med en billigare ost, gärna smakrik)
salt och svartpeppar

1.Koka upp pastan.
2.Blanda äggulorna med grädde, salt och det mesta av parmesanosten.
3. Klipp ner baconet i mindre delar och stek hårt. Häll ner i äggblandningen.
4.När pastan har kokat klart blandar man ner äggblandningen så att det blir krämigt, samt baconet.
5.Lägg upp på tallrikar och strö rikligt med svartpeppar över. Tillsätt det sista av parmesanosten på toppen. Servera direkt!

Tips: Släng inte äggvitan utan sväng ihop några goda maränger istället genom att
vispa upp med 2 dl socker, klicka ut på en plåt och skicka in i ugnen i ca en timme. Blanda gärna ner choklad i smeten.

onsdag 10 mars 2010

Dan´s lyxiga lax

Foto: Tina Fallgren
Idag blev jag bjuden på en lyxig och jättegod maträtt av min vän Dan. Här kommer receptet!

potatis
2 laxfiléer (styckfrysta)
1 rödlök, hackad
1 burk kräftstjärtar
1 liten burk räkor
1 burk stenbitsrom (välj efter smak)
1 vitlöksklyfta, hackad
grädde
dill
lite citronsaft
salt och peppar

1. Koka potatis.
2. Blanda lax, rödlök, vitlök, dill, salt, peppar och lite citronsaft i en ugnfast form. Häll på grädde. In i ugnen i cirka 20-30 minuter. Skär laxen i mindre bitar så går det snabbare!
3. När laxen är klar, ta ut formen och blanda ner kräftstjärtarna, räkorna och romen.
4. Servera direkt med kokt potatis.

Pasta med egengjord tomatsås

Foto: Tina FallgrenIdag blev det pasta till lunch!
Jag blandade ihop sojafärs, lite av tomatsåsen från igår, passerade tomater och vatten. Lät det koka ihop och tillsatte salt, cayennepeppar, paprikapulver och eldigt örtsalt (Renée Voltaire). Därefter blandade jag ihop det med tagliatellen och strödde över rostade solrosfrön*. Lyxigt att få använda sig av en egengjord tomatsås!

* Rostade solrosfön: lägg i solrosfröna i en torr stekpanna och rosta tills de fått färg. Testa även med pumpakärnor. Smaken blir fantastisk!

Sötpotatis

Foto: härEtt annat namn för sötpotatis är batat, en krypande och flerårig ört som tillhör vindeväxter. Ursprungligen kommer den från Sydamerika och odlas idag i Asien, speciellt i Kina men även Indonesien och Vietnam. Den är faktiskt släkt med den vanliga potatisen på långt håll, de tillhör samma ordning Solanales.

Formen på dessa knölar är avlång och skalet är ljusbrunt eller rött och köttet är gult. Mängden stärkelse är densamma som i vanlig potatis men sockerhalten är högre, 5 % jämfört med potatisens 0,5%.

Sötpotatis ska skalas innan den tillagas och koktiden är densamma som för vanlig potatis. Den kan både användas till matlagning och i desserter.

Använd sötpotatisen som en vanlig potatis och rosta i ugnen, koka, gör potatismos eller använd som en bakpotatis.

Näringsvärde per 100g :
Energi 114 kcal/479 kJ, Vatten 71 g, Protein 1,7 g, Fett 0,4 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 25,6 g, Kostfiber 0,7 g, Kalium 243 mg, ß-karoten 5280 µg, C-vitamin 21 mg.

Källor: ekofrukter.se och Lars-Åke Janzon på Naturhistoriska riksmuseet.

tisdag 9 mars 2010

Tomatsås

Foto: Tina Fallgren
Idag unnade jag mig lite extra tid i köket och resultatet blev en tomatsås. Jag såg den på Niklas mat och den blev lika god som jag hade tänkt mig, om inte godare! Genom att rosta grönsaker och rotfrukter i ugnen så får man fram fantastiska smaker. Enligt Niklas blir såsen ännu godare om man använder sig av lite mjukare grönsaker så det är bara att rensa kylskåpet.

Ingredienserna kan man varierar som man vill men basen är tomat. Jag vet inte vad jag tänker använda tomatsåsen till än, men Niklas rekommenderar att ha den som bas i en köttfärssås, en soppa eller en pastarätt. Perfekt att frysa in och ta fram när man har ont om tid, snabbt och lyxigt med en hemmagjord tomatsås!

Tomatsås
1 röd stor paprka
1 orange stor paprika
3 tomater
i chili
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 morot
Nästan en hel förpackning passerade tomater
salt
vitvinsvinäger

1. Sätt på ugnen på 150-175 grader.
2. Skär alla grönsaker på mitten. Låt skalet sitta kvar på både vitlöken och den gula löken eftersom smaken stannar kvar bättre då. Skiva moroten i slantar.
3. Bred ut allt på en blåt med bakplåtspapper, ringla över olja.
4. In i ugnen ca 1-1,5 timme.
5. När det är klart, låt det svalna en stund. Skala sedan lökarna och ta bort skinnet på paprikorna och tomaterna.
6. Blanda allt i en kastrull med passerade tomater och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och vitvinsvinäger.

Inspiration!

Foto: Tina Fallgren

Igår hämtade jag ut en betällning av de här två kokböckerna, Raw Food av Erica Palmkrantz & Irmela Lilja och Niklas smaker av Niklas Ekstedt - inspiration!

söndag 7 mars 2010

Rösti med morötter

Foto: Tina Fallgren

Rödbetsrösti har blivit en återkommande favorit hos mig. Idag rev vi ner lite morötter också, vilket både blev vackrare och om möjligt ännu godare. Viktigt är att steka de hårt i smör för att få en knaprig yta. Jag tror att det går att använda alla rotsaker, så det är bara att riva ner dina favoriter. Eftersom rotfrukter bär på en sötma så passar det att servera med en syrlig sås eller kanske grillad halloumiost?
Perfekt mat när man behöver rensa kylskåpet!

Kokkaffe

Foto: Tina Fallgren

Jag tycker att kokkaffe både ger en speciell känsla och smak. Tillsammans med spraket från vedspisen blir det en mysig start på dagen. Jag dricker det alltid när jag är hemma i Hälsingland!

lördag 6 mars 2010

Pappas goda ostsufflé

Foto: Tina Fallgren

Min pappa står sällan i köket, men när han gör det så gör han det med bravur! Det sägs att det är svårt att få till en perfekt sufflé, men jag kan faktiskt inte minnas att min pappa har misslyckats någon gång. Här kommer receptetpå min pappas ess i köket! Välj en smakrik ost, eftersom det är den som ger karaktären.

Pappas sufflé
ca 100 gram margarin
ca 4 msk vetemjöl
ca 3-4 dl standardmjölk
6 ägg
ca 2-3 dl riven ost (mängden beror på ostens styrka, välj en starkare ost som västerbotten- eller prästost)
salt

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra en ugnsfast form, ca 2-3 liters form.
2. Smält margarinet och vispa ner vetemjölet. Salta lite.
3. Tillsätt mjölken under omrörning och låt sjuda en minut. Ta ifrån kastrullen från plattan.
4. Separera äggulan från äggvitan och vispa ner gulorna i smeten.
5. Blanda ner den rivna osten.
6. Vispa äggvitorna hårda.
7. Vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna i smeten med en matsked.
8. Fyll den smorda formen med smeten.
9. Sufflén ska stå inne i ugnen minst 50 minuter, den är färdig när den har rest sig över kanten och fått en gyllenbryn färg.
10. Serveras med skirat smör.

De godaste vaniljbullarna


Foto: Tina Fallgren

Den här helgen har jag bakat för fullt; chokladbollar, nougatrutor och fantastiska vaniljbullar. Trixet för att få bullarna sådär oemotståndliga är smör. Så snåla inte med fyllningen, enkelt är att dubbla de flesta recepts mängd. När du har kavlat ut degen så ska fyllningen täcka hela degen med ett tunt och jämt lager.

Ifall du skulle råka ha i för lite smör i degen eller i fyllningen går det att rädda. Smält smör och pensla på lite på varje bulle samtidigt som du penslar på ägget innan gräddningen.

Vaniljbullar
50 g jäst (för söta degar)
125 gram smör
5 dl standardmjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma (köp hela och mortla själv)
14-15 dl mjöl
1 uppvispat ägg + pärlsocker
smör & vaniljsocker till fyllning

Förslag på fyllningar
*smör, strösocker och vaniljsocker
*smör, strösocker och kanel
*smör, strösocker och kardemumma
*smör och nutella

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen.
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
3.Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta.
4. Fyll med något av förslagen nedan, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar. Jäs under bakduk 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda bullarna 8–10 min i 250°C.

fredag 5 mars 2010

Ugnsrostad sötpotatis

Foto: här
Dagens middag blev ugnsrostade sötpotatisar och rödbetor i ugnen med grillad lax och fetaostkräm. Sötpotatisen är, som namnet antyder, väldigt söt i sig så fetaostkrämens syrlighet och sälta bryter av bra.

Ett annat tips är att använda sötpotatis istället för bakpotatis.

torsdag 4 mars 2010

Enkla röror

Foto: härNu är det slut med de både onyttiga och trista pulversåserna, det är ju så enkelt att blanda ihop något eget!

Myntayoghurt
Tips: Supergott till grillad lax med en god sallad till.
Turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt
färsk mynta (viktigt att den är färsk)
honung

Pestoröra
- Tips: Gör en ljummen sallad på aubergine, zuccini, kronärtskocka, tomat, oliver, grillad halloumiost och servera den här till!
- En sås på grädde och pesto är också jättegott, t ex till kycklingfiléer och klyftpotatis.
Creme fraiche
valfri pesto
salt och peppar

Fetaostkräm
- En återkommande favorit för mig, perfekt till mycket. Gärna till något med sötma som rotfrukter.
creme fraiche
smulad fetaost
vitlök

Lyxig romröra
- Perfekt till bakpotatisen. Testa med kräftstjärtar eller räkor. Jag tycker att svart rom funkar bäst.
Creme fraiche/gräddfil
rödlök
dill
ishavsrom (för vegetariskt alternativ finns det Caviart, som är gjord på alger)

Mammas röra
- Den här gör mamma alltid till när vi grillar, otroligt god!
Tips: Stek en pangasiusfilé i smör, salta och peppra och pressa citron över - och servera med den här röran.
Creme fraiche
Vitkål
Salta jordnötter

Ädeloströra
- Tips: Istället för den trista bearnaisesåsen?
creme fraiche
ädelost
salt och peppar

Tomatröra
- Tips: Till bakpotatis eller till en kycklingsallad.
200 gram philadelphiaost
4-5 soltorkade tomater i olja
2 msk hackad basilika
salt och peppar

tisdag 2 mars 2010

Köttfärsgryta med potatis i ugn

Perfekt mat att laga mycket av, för att bjuda sina vänner eller fylla matlådorna med. Jag fick den här maträtten hos min syrra och den är otroligt god! Köttfärssåsen fungerar givetvis även till pasta.

Ingredienser:
Köttfärs av nöt (helst ekologisk), gul lök, svamp, morot, tomater, tomatsås, vitlök, köttbuljong, grädde, soja, salt och peppar. Mängden av alla ingredienser väljer du själv.

1. Skär potatisarna på mitten, lägg på en plåt med snittytan uppåt. Pensla på olja och salta och skicka in i ugnen tills de är mjuka.
2. Stek köttfärs, lök och svamp i en gryta eller stekpanna. Lägg i tomater och morötter och stek med en stund. När det är färdigstekt, blada i övriga ingredienser och låt koka ihop.
3. Servera med potatishalvorna.

God risrätt

Foto: här
Jag gjorde den här maträtten i somras när jag behövde mat med bra energi till
mina matlådor. Receptet är hämtat från boken Gå ner i vikt och rena kroppen med Detox med Ulrika Davidsson, med lite egna ändringar. Jag har adderat räkorna men tagit bort ingredienser som vildris, morot och bladpersilja. Jag blandar i paprikorna i blandningen istället för att servera risblandningen i paprikor. Det är enkelt att göra, den kan lätt göras i stor mängd och är även lätt att variera, t ex med varor från både kylskåpet och frysen.

Risrätt
2 port

frysta räkor
1/2 rött ris
1/2 råris
1/2 dl kärnfria gröna oliver
1/2 dl svarta kärnfria oliver
1/2 vitlöksklyfta
1/2 liten gul lök
1 msk olivolja
1 burk majs
2 msk pinjenötter
röd paprika
örtsalt efter smak
ev chili

1. Sätt riset på kokning.
2. Stek räkorna i ett örtsalt du tycker om, jag valde Eldigt örtsalt av Renée Voltaire, både för smaken och för hettan.
3. Hacka lök, vitlök, paprika och oliver. Stek ihop med majsen och pinjenötterna några minuter. Om du valt att ha md chili, blanda även i det.
4. Häll på riset och blanda , stek. Blanda även i räkorna. Smaka av med örtsaltet.